El Consell de Ministres va aprovar ahir un primer tram de 8.000 milions d'euros de la línia d'avals de l'ICO, l'Institut de Crèdit Oficial, per impulsar la inversió d'autònoms, pimes i empreses, dotada amb un total de 40.000 milions. D'aquests 8.000 milions d'euros, 5.000 milions garantiran els préstecs per dur a terme noves inversions per part d'autònoms i pimes, i 3.000 milions seran per a altres empreses, segons va explicar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la vice-presidenta tercera del Govern, Nadia Calviño.

L'aval públic garantirà el 80% de les noves operacions d'autònoms i pimes i el 70% dels préstecs sol·licitats per la resta d'empreses; a més, tindrà la singularitat que la cobertura s'amplia fins a un màxim de 8 anys amb la idea d'ajustar-la al major termini d'amortització de les inversions. Els autònoms i empreses interessats podran sol·licitar la garantia per a les seves operacions fins a l'1 de desembre de 2020.

Aquesta línia d'avals es va aprovar a principis de juliol, però és ara quan comença a funcionar i és independent de la de 100.000 milions habilitada després de decretar-se l'estat d'alarma perquè les empreses afrontessin els primers problemes després de l'aturada econòmica.

Si amb aquella línia es va donar cobertura a les necessitats de liquiditat i circulant del teixit productiu, els nous avals impulsen ara la inversió dels autònoms i empreses espanyoles. Amb aquest objectiu, la nova línia garantirà els préstecs per a la realització de noves inversions, així com les despeses relacionades amb les mateixes i amb la millora del procés productiu.

Pagament de salaris

No obstant això, també podrà cobrir necessitats de finançament derivades del pagament de salaris, factures o venciment d'obligacions financeres o tributàries, entre d'altres, segons va detallar en un comunicat el Ministeri d'Assumptes Econòmics. Donat l'èxit de la línia d'avals anterior, per fer front a l'impacte econòmic i social de la pandèmia de coronavirus, es manté el disseny, gestió i model d'assignació. És a dir, l'ICO serà l'encarregat de tramitar la nova línia, però es manté el model de col·laboració publicoprivada amb les entitats financeres, que seran les que rebin les peticions dels clients.