19 de setembre de 2020
19.09.2020
Diari de Girona

Un polític de llarga trajectòria molt vinculat a Mariano Rajoy

18.09.2020 | 23:26
Fernández Díaz i Rajoy.

Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 1950) ha ocupat més de deu alts càrrecs en les institucions espanyoles. Tota una vida dedicada, suposadament, al servei públic. La seva família es va traslladar a Barcelona quan ell era petit, va estudiar enginyeria industrial i va aprovar les oposicions d'inspector de treball. Al juliol de 1980 es va convertir, amb la UCD, en el governador civil més jove d'Espanya. Va ocupar aquesta responsabilitat a Astúries i, un any després, va repetir càrrec a la capital catalana. Va seguir a Adolfo Suárez al CDS i, d'aquí, a Aliança Popular, que va acabar transformant-se en el PP. El 1989 va arribar al Congrés dels Diputats després d'haver estat regidor a Barcelona, diputat al Parlament i haver estat fet pujar a la cúpula del partit a Catalunya. I és a la Carrera de San Jerónimo de Madrid on va conèixer a una persona clau en la seva vida: Mariano Rajoy. El gallec havia estat elegit diputat tres anys abans.


Viatge a Las Vegas

Tots dos van iniciar una estreta relació personal, fecunda en viatges d'oci a Amèrica Central i caps de setmana per Espanya, que van mantenir, almenys, fins fa uns pocs mesos. Les seves correries van acabar quan Rajoy es va casar (1996) i ell va començar a aprofundir en la seva religiositat (1997) després d'un viatge a Las Vegas el 1991 que el va transformar. Des de llavors, els llaços amb l'Església i l'Opus Dei es van anar estrenyent.

El seu amic Rajoy va començar a despuntar en el partit, liderat per José María Aznar, va encadenar diversos càrrecs de ministre i es va dur a Fernández Díaz de secretari d'Estat als departaments d'Educació i d'Administracions Públiques. També el va voler a prop quan, a la tercera, va aconseguir guanyar les eleccions generals i va arribar a la Moncloa. Li va encarregar dirigir el Ministeri de l'Interior, un càrrec que coneixia bé ja que l'havia ocupat ell mateix entre el 2001 i el 2002.

El polític imputat va ser al Govern fins al 2016 i Rajoy va decidir prescindir-ne en la seva última legislatura perquè estava cremat. Reprovat pel Parlament, ja havia estat assenyalat pel seu paper en l'anomenada operació Catalunya, que va posar en marxa la mal anomenada policia patriòtica per perseguir polítics independentistes.

Llavors li va costar la continuïtat a l'executiu i, ara, una altra d'aquestes operacions il·legals per ocultar proves sobre el finançament irregular de PP, batejada com la Kitchen, li ha comportat la imputació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook