Amb només 52 sís sobre el tauler polític, Vox busca convertir la seva moció de censura contra el Govern de Pedro Sánchez en un qüestionament al paper del PP i de Pablo Casado, a qui tant els de Santiago Abascal com el PSOE han col·locat en el centre del debat.

De moment, el PP no ha revelat què votarà, i assegura que ho farà en el moment del debat, havent descartat únicament el sí, i la seva posició és objecte d'especulació des de la seva dreta, on Vox demana el seu suport perquè el contrari seria fer costat a Sánchez. També des de l'esquerra, en reclamar el PSOE un no perquè els "populars" abracin la moderació.

El Partit Popular menysprea la iniciativa parlamentària, que critica cada dia amb major duresa, mentre que el seu líder nega un debat intern per a "desfullar la margarida".

La cinquena moció de l'actual etapa democràtica es votarà el dijous i marca l'actualitat política. La pugna pel vot del PP des dels seus adversaris serveix de tràiler als atacs que rebrà d'un costat o altre, segons quina opció triï.

"Tot el que no sigui un sí a la moció de censura és un sí a aquest govern socialcomunista", va afirmar aquest dilluns la secretària general del grup de Vox en el Congrés, Macarena Olona, qui assegura que són els mateixos votants del PP els que estan "alçant la veu" enfront de l'argument que els números no surten.

"No es pot estar denunciant que el president del Govern és un dictador i no donar suport a l'instrument constitucional que permeti treure-li de la Moncloa", ha remarcat Olona des del Parlament Basc.

Els socialistes demanen el no i veuen tan greu un sí -ja descartat- com l'abstenció, segons el parer de Ábalos una resposta "acomplexada" de qui no trenca els vincles amb la "ultradreta" per temor a conseqüències en els governs autonòmics on Vox serveix al PP de suport extern.

La postura del PP serà clau, segons el PSOE, per a albirar si es poden generar condicions per a grans acords de país. I és que Ábalos veu una "anomalia" que el PP no aïlli a la ultradreta, perquè pretén la volta dels "fills pròdigs".

A més, el Govern elevarà el voltatge del debat amb la intervenció tant del president, Pedro Sánchez, com del vicepresident segon i líder de Podemos, Pablo Iglesias, perquè tots dos rebatran a Vox.

El PP nega tenir un dilema. El seu líder, Pablo Casado, ha buscat despatxar les preguntes dels periodistes sobre el seu vot assegurant que la moció és una "qüestió menor" que no li importa "gens".

"Hem governat com sap fer el PP; els que no governen en cap costat han de recórrer a aquesta mena d'estratègies que estan condemnades al fracàs", ha etzibat Casat comparant la seva labor d'oposició amb la d'Abascal.

Mentre que l'exportaveu del PP al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo ha tornat a advocar per l'abstenció com un "mal menor", els dirigents territorials del PP han empitjorat les seves crítiques davant la moció.

La consideren una iniciativa "unilateral" que "perjudica l'alternativa" i que a més mostrarà "la divisió del centredreta", en paraules del president gallec, Alberto Nuñez Feijoó, i del president del PP basc, Carlos Iturgaiz, respectivament.

També una via que permetrà a Sánchez continuar reforçant la política de "blocs" i "enfrontament" que sosté al "Govern Frankenstein", segons el parer del portaveu nacional del PP i alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.

Per a Ciutadans, que votarà no malgrat compartir amb el PP coalicions suportades per Vox, la moció és "irresponsable i inoportuna".

"Vivim en una atmosfera de por al contagi, d'incertesa i inseguretat econòmica i també comença a haver-hi un ambient de depressió i tristesa. Alleujarà en alguna cosa la moció de censura, aportarà alguna solució?", s'ha preguntat el portaveu adjunt de Cs Edmundo Bal.

També votarà en contra UPN, que veu la moció un error, un rebuig al qual s'uneixen altres regionalistes, nacionalistes i sobiranistes, que temen que la moció aporti "més crispació" i més descrèdit" per a la política, com ha expressat aquest dilluns el BNG, o, com Catalunya en Comú Podem, veuen interès a promocionar al candidat de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga.