La exmembre d'ETA Natividad Jáuregui, reclamada per les autoritats espanyoles per l'assassinat del tinent coronel Ramón Romeu a Bilbao el 1981, va ser detinguda ahir a Gant (Bèlgica), segons va informar Sortu.

El Tribunal de Cassació belga va confirmar dimarts passat la sentència que ordena el lliurament a les autoritats espanyoles de l'exmembre d'ETA Nativitat Jáuregui, reclamada per la Justícia espanyola per l'assassinat del tinent coronel Ramón Romeu a Bilbao el 1981.

Les autoritats judicials belgues compten amb «un termini de deu dies» per executar l'ordre europea de detenció i entrega (OEDE) i coordinar amb les autoritats espanyoles el lliurament de Jáuregui. Segons ha indicat Sortu, Jáuregui va ser detinguda ahir a Gant, per la qual cosa els tribunals belgues «han acceptat la petició de l'Audiència Nacional espanyola d'extraditarla després d'haver-se negat a fer-ho en diverses ocasions anteriorment».

«Diversos sectors reaccionaris desitgen que aquest país torni al passat. L'aposta de l'Estat profund és clara: volen dilatar i mantenir viu el fantasma de la lluita armada, amb l'objectiu tant de perpetuar la situació que pateixen els presos i exiliats polítics bascos, com de dificultar de manera clara el camí de l'alliberament d'Euskal Herria», va afirmar la formació integrada en EH Bildu, que va incidir que la petició d'extradició de Jáuregui és «mostra d'això». Així mateix, Sortu va denunciar el «canvi de posició» dels tribunals de Bèlgica.