El líder del PP, Pablo Casado, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, han reivindicat, durant dues visites a Catalunya, l'autonomia de Madrid per apujar o abaixar impostos davant de l'harmonització fiscal que plantegen el Govern central i ERC.

El president dels populars considera que aquesta mesura és "il·legal i inconstitucional a Espanya" perquè, com a Estat autonòmic, s'ha de permetre un marge a les regions perquè apugin o abaixin impostos segons considerin.

Per a Díaz Ayuso, és una "imposició ideològica" que no persegueix el benefici del conjunt dels ciutadans, sinó que simplement busca "perjudicar" Madrid.

Els dos dirigents populars han protagonitzat actes aquest divendres a Catalunya: Casado s'ha desplaçat fins a Tarragona amb el líder del PP Català, Alejandro Fernández, i la presidenta de la Comunitat de Madrid ha donat una roda de premsa com a punt final a la seva visita d'un dia i mig a Barcelona.

Aquests viatges previs a la campanya de les eleccions catalanes previstes per al 14 de febrer formen part de l'estratègia dels populars per reforçar la seva influència a Catalunya, on ara només compten amb quatre diputats.

En aquesta ocasió, la visita ha estat marcada per l'últim xoc del PP amb el Govern de coalició entre PSOE i Unides Podem, que aquesta setmana va acordar amb ERC explorar una harmonització fiscal per a les autonomies de tributs com el de patrimoni, que a Madrid està bonificat.

Per a Casado, "no té gaire sentit" que partits que s'autodefineixen com a "independentistes", en el cas d'ERC, o "federalistes", al del PSOE, defensin mesures que constrenyen la capacitat de decisió de les autonomies.

En aquest sentit, ha reivindicat que els populars "seguiran abaixant impostos" a les comunitats on governen, com ara Madrid, als que creu que independentistes i socialistes han posat "en la diana" per encarnar "una alternativa a l'infern fiscal" de Catalunya, "que ara Sánchez vol estendre a tot Espanya a canvi d'un grapat de vots en els PGE".

En la mateixa línia, la presidenta madrilenya ha assegurat que lluitarà "aferrissadament" per defensar el seu model fiscal davant dels que volen "imposar" una pujada d'impostos per motius ideològics, que en la seva opinió no tenen justificació.

I és que, segons ha dit, és una "farsa" que la regió de Madrid practiqui el "dumping fiscal" o la competència deslleial, tal com afirmen els republicans.

"Madrid és un paradís, però de llibertat i de respecte als ciutadans, no d'imposició política", ha dit.

En la seva opinió, els plans d'harmonització fiscal són un "atac desmesurat" dirigit contra Madrid "perquè representa" la unitat dins d'Espanya, cosa que els independentistes deploren.

Ho ha explicat així: "Madrid no és de ningú perquè és de tots, és capital des de fa segles perquè és un lloc d'acollida per a tothom, i és un lloc que representa unitat, com ho és la justícia i la Corona. Llavors, tots aquests símbols que representen unitat ara mateix són enemics".

Díaz Ayuso ha descartat que ningú del seu govern participi en un eventual grup de treball que dissenyi l'esmentada harmonització fiscal perquè dubta que l'executiu de Pedro Sánchez tingui voluntat sincera de "dialogar".

"Aquí s'està parlant de tot menys de diàleg, aquí està havent-hi una imposició directa i un atac frontal contra Madrid", ha recalcat.

Tant Casado com Ayuso han avisat que lluitaran per frenar una harmonització fiscal a l'alça i han asseverat que el millor per a Espanya seria que la resta de regions emulin la política tributària de Madrid perquè amb impostos baixos es potencia a les empreses, que són les que creen l'ocupació.