A Donald Trump li queden les fidels bases, la família, algun alt càrrec com el cap de gabinet o el secretari d´Estat i diversos personatges republicans de segona fila encara aliats en la seva obstinació sense futur per negar la seva derrota, però el president sortint dels Estats Units està, a efectes pràctics, pràcticament sol en el seu inútil combat contra els resultats de les eleccions.

Dilluns, just després que el Col·legi Electoral certifiqués Joe Biden com a president electe, Trump va anunciar la sortida del seu fiscal general, William Barr. Era una dimissió amb aires d´acomiadament. I encara que era el mateix president el que la publicitava, en un obvi intent de desviar l´atenció mediàtica de la confirmació de Biden, posava el focus sobre un dels problemes amb què s´ha trobat en el seu assalt a la democràcia.

Fins i tot un aliat de Trump tan ferm com Barr, que ha contribuït a una politització del Departament de Justícia sense precedents en les últimes cinc dècades, ha xocat amb el president en el seu intent de sacsejar el procés electoral. I les tensions que es van disparar al principi quan Barr es va negar a reconèixer que hagi existit «frau» amb impacte en els resultats electorals es van fer insostenibles quan Trump va saber que el fiscal general s´havia negat a publicitar una investigació sobre Hunter Biden, el fill del president electe, abans dels comicis.

Encara més definitiu per explicar la solitud de Trump va ser un moment viscut ahir al Senat. En un discurs, amb l´arribada de Biden a la Casa Blanca ja inexorable, el poderós líder republicà de la cambra alta, Mitch McConnell, finalment va reconèixer públicament la victòria de Biden i el va felicitar com a president electe. McConnell mai havia repetit les fantasioses acusacions de Trump sobre frau o unes eleccions falsejades, però amb el seu silenci els havia donat l´incendiari aire que els ha permès sobreviure.

Hores abans, Biden havia demanat a Trump que reconegui la derrota a les eleccions de novembre. «Respectar la voluntat del poble és una part essencial de la nostra democràcia. Fins i tot quan trobem aquests resultats difícils d´acceptar. Però aquesta és l´obligació dels que han assumit el deure jurat de respectar la Constitució», va assegurar Biden en un discurs, segons Efe.

«Tres-cents sis vots electorals són els mateixos que van rebre Donald Trump i el vicepresident Mike Pence quan van guanyar el 2016. En aquell moment, Trump va qualificar el seu avantatge al Col·legi Electoral com una victòria aclaparadora», va afirmar el candidat demòcrata. «Segons els seus propis estàndards -va afegir, aquests números van representar una clara victòria llavors, i jo suggereixo que també ho fan ara».