El Regne Unit va aprovar ahir l'ús de la vacuna desenvolupada per la universitat d'Oxford i la farmacèutica Astra Zeneca. Aquesta és la segona vacuna aprovada al Regne Unit, després de la de Pfizer, i és el primer país que hi dona el vistiplau. El secretari de Salut del govern britànic, Matt Hancock, va explicar a Sky News que la vacunació començarà el 4 de gener i que el Regne Unit ha demanat 100 milions de dosis d'aquest vaccí. Va afegir que sumar la d'Oxford a la de Pfizer permetrà «accelerar» el procés de vacunació al Regne Unit i va destacar que el vaccí d'Oxford-AstraZeneca és de més fàcil conservació i distribució, ja que no requereix temperatures tan baixes com la de Pfizer.

El secretari de Salut confia que es podrà administrar la primera dosi a més persones i «més ràpidament». Va apuntar que cal tenir en compte que el temps entre la primera i la segona dosi pot ser de fins a 12 setmanes. Hancock no va voler concretar quanta gent podria estar vacunada ni al llarg del gener ni per aconseguir una certa immunitat, ja que va afirmar que tot dependrà del ritme de producció dels vaccins.

Per altra banda, a Europa l'Agència Europea del Medicament (EMA) va confirmar ahir que no ha rebut cap sol·licitud per part de la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca per a estudiar una llicència d'ús «condicional» de la seva vacuna de la Covid-19 a la Unió Europea, encara que està avaluant en temps real les dades sobre el fàrmac.

Ara per ara, la previsió de l'EMA és decidir primer sobre la de Moderna, el proper 6 de gener. A més, segons va confirmar una font de la EMA, l'agència només té obert un procés de «revisió contínua» de les dades sobre la seguretat, eficàcia i qualitat que AstraZeneca i Oxford van compartint des de l'1 de desembre, la qual cosa permetria avançar l'anàlisi del fàrmac i accelerar la publicació d'unes conclusions, en cas que la farmacèutica sol·liciti una «Autorització de Comercialització Condicional». Tot i això, asseguren que «fins a aquest moment, no s'ha rebut cap sol·licitud» per part de la farmacèutica perquè el comitè de medicaments humans pugui determinar tant l'eficàcia del fàrmac com els seus possibles efectes secundaris.

D'altra banda, Brussel·les va assegurar ahir que compraria 100 milions de dosis més de la de Pfizer, la primera a administrar-se el passat diumenge a Catalunya i a la resta de l'Estat.