L'expresident dels EUA Donald Trump va instar els republicans a substituir el seu líder al Senat, Mitch McConnell, que va pronunciar un discurs molt dur contra ell en finalitzar aquest cap de setmana el judici polític. «Mitch és un politicastre sec, aspre i seriós, i si els senadors republicans es queden amb ell, no tornaran a guanyar», va assegurar Trump en un comunicat distribuït pel comitè de campanya Save America.

L'expresident també va afirmar que el Partit Republicà «mai podrà tornar a ser respectat o fort amb líders com McConnell», i el va responsabilitzar de la pèrdua de la majoria conservadora al Senat en les darreres legislatives.

«La dedicació de McConnell al de sempre, les polítiques de statu quo, al costat de la seva falta de perspicàcia política, saviesa i personalitat, l'han portat amb rapidesa de líder de la majoria a líder de la minoria, i només anirà a pitjor», va afegir Trump.

Aquest dur pronunciament va arribar després del judici polític contra Trump al Senat per l'assalt al Capitoli. Encara que McConnell va votar a favor de l'absolució de Trump, ho va justificar en un tecnicisme i en un discurs en què va responsabilitzar l'expresident del que va passar.

«Trump encara no ha quedat lliure de culpa. Tenim un sistema criminal en aquest país i tenim un sistema civil. I cap expresident és immune a cap dels dos», va assenyalar McConnell davant el silenci de l'hemicicle, un dels llocs atacats pels simpatitzants de l'exmandatari el 6 de gener.

Trump, per part seva, va reiterar la seva intenció de seguir en política com a líder de les bases republicanes i va anunciar que en propers processos de primàries donarà suport «quan sigui necessari i apropiat» a rivals de càrrecs electes.

L'expresident pretén així mantenir les regnes del partit gràcies a la seva enorme popularitat entre els votants i les bases, que ja estan cobrant un alt preu als republicans que van voler condemnar-lo durant el judici.

Per altra banda, Trump va oferir ahir la seva primera entrevista des que va abandonar la Casa Blanca el 20 de gener per parlar del seu amic Rush Limbaugh, un popular comunicador conservador mort ahir, en una conversa en la qual va insistir en les seves acusacions infundades de frau en les passades eleccions i va criticar el Partit Republicà. «Rush creia que havíem guanyat, i jo també, crec que vam guanyar substancialment, i Rush pensava el mateix, que cap a les deu de la nit les eleccions estaven liquidades».