L'oncòleg català Josep Baselga, que des de 2019 era director mundial d'investigació i desenvolupament de l'àrea d'oncologia de la farmacèutica britànica AstraZeneca, ha mort als 61 anys d'edat, segons van informar ahir fonts de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) .

Nascut a Barcelona el 1959, Baselga va ser director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York entre 2013 i 2018, i director del servei d'oncologia de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona entre 1996 i 2010.

En un comunicat, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia va transmetre el seu condol a la família i amics de Baselga, que va ser un referent internacional en la recerca de tractaments contra el càncer de mama, i li va agrair el seu llegat, que espera «continuar i millorar».

Les reaccions del món científic es van succeir durant tot el dia a través de Twitter. Hèctor Peinado, des del Centre Nacional del Càncer d'Espanya (CNIO), va qualificar la mort d'«enorme pèrdua» i li va agrair l'impuls a joves investigadors.

Llicenciat en Medicina, Baselga va iniciar la seva carrera professional fa trenta anys als Estats Units, va obtenir nombrosos reconeixements i va ser un referent internacional en la investigació de nous tractaments contra el càncer de mama i l'estudi de les estratègies per superar els mecanismes de resistència.

Formació als EUA

Després d'estudiar medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona, va iniciar la seva formació en Medicina Interna a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, que va completar a l'Hospital Kings County de Brooklyn i posteriorment a l'àrea d'oncologia del Memorial Sloan Kettering de Nova York. Baselga va tornar a Espanya el 1996 com a professor titular de la UAB i coordinador i cap del servei d'oncologia mèdica de la Vall d'Hebron.