Segueix-nos a les xarxes socials:

Biden avala una històrica votació sindical a la qual Amazon s'oposa

Uns 5.800 empleats podrien organitzar-se per primer cop en una planta del gegant del comerç als EUA

Poques vegades una elecció oberta en poc més de 5.800 votants ha estat tan rellevant als Estats Units. Aquests són els empleats a la planta d'Amazon a Bessemer (Alabama), que, després de set setmanes d'una votació que acaba avui, hauran decidit si afiliar-se o no a un sindicat. Si ho fan constituiran la primera organització sindical de treballadors dins del gegant del comerç electrònic als Estats Units, que es resisteix decididament (i amb qüestionades tàctiques de pressió) a l'obstinació. La decisió es considera un punt d'inflexió no només per al futur (i el present) de les condicions laborals, sinó també en termes socioeconòmics i polítics i ha servit perquè Joe Biden es confirmi com el president més contundent en dècades en el seu suport a l'organització dels treballadors.

El líder demòcrata va fer un al·legat en defensa de la «importància vital» dels sindicats i de la negociació col·lectiva. «Posen el poder en mans dels treballadors. Et donen veu més forta, per la teva salut, la teva seguretat, salaris més alts, proteccions davant la discriminació racial i l'assetjament sexual», va afirmar. «Defensen els treballadors, afiliats o no, però especialment els treballadors negres i de color». Encara que no va fer referència a Amazon, Biden va apuntar críticament a la companyia en recordar que «no hi ha d'haver intimidació, coerció, amenaces o propaganda contra els sindicats».

Aquesta forma de parlar té precedents llunyans i diversos líders sindicals han destacat que per trobar-los cal remuntar-se a l'època de Franklin Delano Roosevelt. «Fins i tot presidents demòcrates que ens agradaven gairebé no parlaven dels sindicats», afirmava Larry Silvers des d'AFL-CIO, la major federació d'organitzacions sindicals als EUA. «Biden és diferent», va afegir.

El president s'ha guanyat l'aplaudiment d'organitzacions de treballadors per diverses mesures. Va instar, per exemple, a la dimissió a la Junta Nacional de Relacions Laborals del responsable d'assegurar el compliment dels drets dels empleats al sector privat, a qui es considerava massa proper a les corporacions.

Prem per veure més contingut per a tu