La corrupció urbanística va tornar ahir a l’actualitat a la Comunitat Valenciana amb el desenvolupament d’una operació judicial amb 14 detencions, entre elles les del fins ara subdelegat del Govern a València, Rafa Rubio, i de qui va ser «número dos» de Rita Barberá, Alfonso Grau.

El Jutjat d’Instrucció número 13 de València, en col·laboració amb la Fiscalia Anticorrupció, va ordenar a la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que practiqués diversos escorcolls en domicilis i despatxos oficials en el marc de el cas Assut, les primeres indagacions del qual es remunten al 2019.

En aquesta causa, declarada secreta i oberta per delictes de suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i tràfic d’influències, el principal investigat era fins ara l’advocat José María Corbín, cunyat de l’exalcaldessa de València Rita Barberá, que ja va ser detingut a l’abril de 2019 i a qui la UCO atribueix un paper responsable d’una trama de comissions a contractistes de l’Ajuntament.

Les diligències d’investigació del cas Assut intenten aclarir possibles irregularitats en les tasques d’intermediació que va exercir Corbín mentre el PP de Barberà es va mantenir en el govern local, i per les quals suposadament va cobrar comissions irregulars. També apareixen com a investigats la dona d’aquest i germana de l’exalcaldessa, Assumpció Barberá, i les seves tres filles.

Entre els arrestats hi ha l’empresari Jaime Maria Febrer i el responsable dels serveis jurídics de l’empresa pública Divalterra -depenent de la Diputació de València-, José Luis Vera.