El govern espanyol no ha inclòs en el text del nou projecte de llei de comunicació audiovisual la protecció del català a través de quotes específiques en les plataformes de vídeo a demanda, com ara Netflix o HBO. Segons ha avançat El Periódico, la norma després d'haver passat una segona fase d'audiència pública no recull les peticions de la Generalitat i el sector audiovisual català. El text de l'avantprojecte estableix que "com a mínim el cinquanta per cent de la quota prevista" per a obres europees -un 30% del total- s'ha de reservar a "obres en la llengua oficial de l'Estat o en alguna de les llengües oficials de les Comunitats Autònomes". El text no indica un percentatge específic per al català.

El text tampoc recull una altra petició del CAC que demanava que un 10% dels ingressos dels prestadors de servei de comunicació audiovisual amb més de 50 milions d'euros d'ingressos es destinessin a finançament d'obres europees i una part es destinés a les llengües cooficials. La norma només fixa que sigui un 5% sense fer esment al català. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va reclamar al juliol que dins del percentatge reservat a l'obra europea hi hagués un percentatge per al català del 30%, ja que sense una especial protecció la llei pot ser "letal per a la llengua".

La reacció del Govern català no s'ha fet esperar ha avançat que insistirà a l'executiu espanyol que s'inclogui la protecció del català a la nova llei de l'audiovisual. Fonts del Govern consideren que la llei "no fomenta gens la diversitat lingüística de tot el territori" i han recordat que l'executiu ja havia presentat esmenes a la normativa. Per la seva part, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha alertat que "l'arraconament del català continua sense pausa i sense terminis".

Per la seva part, el director de l'ICEC, Miquel Curanta, ha assenyalat que aquesta llei "és la principal amenaça pel català. L’audiovisual ho impregna tot i la llei estatal no té en compte cap llengua que no sigui el castellà. Compte que això no va de fer pel·lícules. "Va de garantir el català als continguts que veiem nosaltres i els nostres fills". Curanta afegeix que el Govern, amb el Departament de Cultura i Presidència, el CAC, la CCMA i tot el sector audiovisual català hi ha presentat esmenes. "Cal alçar la veu perquè es tinguin en compte", ha indicat.

Òmnium Cultural prepara un front comú

Òmnium Cultural ha alertat aquest dilluns que la llei audiovisual que prepara el govern espanyol és "un nou embat contra el català" i ha anunciat que estan preparant un front comú i accions per l'audiovisual en català". "Estem farts que es discrimini la nostra llengua! La societat catalana no callarem", ha conclòs en una piulada a Twitter.