La trajectòria que segueix la colada nord del volcà de Tajogaite va obligar ahir a evacuar 800 veïns a diversos nuclis poblacionals de Los Llanos de Aridane, a La Palma, gairebé tots localitzats en un perímetre semiurbà de La Laguna. L’activació del Pla de situació d’Emergència Nivell 2 implica desallotjar una zona compresa entre diversos camins.

En aquest mateix espai, encara que en sentit descendent, es va decretar l’evacuació dels camins Breñuscos, Del Monte, Las Casitas i Los Barretos. «La mesura s’ha pres amb força antelació perquè aquestes persones puguin anar a casa a recollir documents i records», va dir Miguel Ángel Morcuende, director tècnic del Pevolca, sobre l’amenaça que es precipitava a primeres hores de la tarda d’ahir sobre La Laguna.

Morcuende va confirmar que la colada primigènia ja ha perdut força i no té aportació làvica. Sobre aquesta novetat, María José Blanco, directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) va comentar amb anterioritat que la lava havia deixat d’«alimentar» la Fajana originada al litoral de Tazacorte. De la segona colada, el director tècnic del Pevolca va admetre que la seva velocitat de desplaçament era inferior a la de la principal, però que encara continuava provocant danys als habitatges i plantacions que trobava al seu pas. «Aquesta colada discorre pels terrenys que havíem previst», va destacar.

L’allau de lava que va provocar el desallotjament de 800 veïns és el mateix que en les últimes 48 hores s’ha introduït al polígon industrial del Callejón de la Gata i ha originat el confinament de tres mil persones.