Segueix-nos a les xarxes socials:

Google i Facebook hauran d’informar els mitjans espanyols de canvis en els algoritmes

Les empreses podran negociar individualment amb els gegants tecnològics perquè paguin per difondre notícies

Els mitjans de comunicació espanyols podran negociar individualment amb gegants tecnològics com Google i Facebook perquè paguin per la difusió de les notícies. Així ho estableix la directiva europea de propietat intel·lectual que el Govern va adoptar dimarts mitjançant un reial decret llei, és a dir, sense passar pel Parlament.

Aquesta directiva europea regula els drets d’autor i els drets afins al mercat digital comunitari, donant als estats membres llibertat per decidir com regular les relacions entre les empreses mediàtiques i les companyies digitals que comparteixen els seus continguts. A Espanya el model serà mixt, cosa que significa que els mitjans podran negociar de manera individual o col·lectiva amb Google i Facebook per a una compensació econòmica. Aquest és el camí seguit per França, però no l’adoptat per Alemanya, que només permet la negociació col·lectiva. La norma espanyola actual, del 2014, obliga a que sigui col·lectiva.

Criteris dels cercadors

A més, el text aprovat al Consell de Ministres de dimarts estableix que, després d’arribar a acords per aquest pagament, els gegants tecnològics estaran obligats a informar «de forma periòdica, detallada i suficient» les empreses mediàtiques de les modificacions en els seus algorismes, els sistemes que estableixen «els paràmetres principals que regeixen la classificació dels continguts agregats», com es recull al BOE. És a dir, quins criteris adopten aquestes plataformes perquè els seus cercadors prioritzin a la llista les notícies d’uns mitjans o altres.

L’adaptació espanyola a la normativa europea ha despertat cert enrenou. El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, va explicar que aquesta nova llei, també anomenada llei Iceta, persegueix «trencar una llança pels creadors que pretenen viure de la seva creació», contra la pirateria i a favor del pagament dels drets d’autor , reforçant així la posició dels mitjans en un mercat digital on Google, Facebook i altres companyies ostenten poder dominant.

Tot i això, aquesta decisió també suposa un canvi important que, segons els crítics, pot limitar la llibertat d’expressió. La xarxa d’activistes per a la democràcia digital Xnet assegura que és una «aliança entre poder i vells i nous monopolis per al control de la tecnologia i del flux de la informació» que «produirà efectes devastadors per al futur d’internet». També denuncia el fet que s’hagi aprovat per decret, «sense un tràmit democràtic que doni lloc a esmenes»

Prem per veure més contingut per a tu