Francisco Laína, qui va ser el director de Seguretat de l’Estat durant el cop d’Estat del 23 de febrer, gerent de la Comissió Permanent de Secretaris d’Estat i de Subsecretaris i president del Govern provisional durant el 23-F, va morir el divendres, segons va confirmar l’Ajuntament d’Àvila.

Segons un comunicat del Consistori, Laína va ser «un dels grans impulsors», juntament amb el president Adolfo Suárez, de la creació Escuela Nacional de Policía a Àvila. L’Ajuntament també va destacar la seva «rellevant figura en la història recent» del país. Laína havia nascut a la localitat de La Carrera l’any 1936, i el 2011 va rebre la Medalla de la Orden del Mérito Constitucional, i el 2014 el Premi Castilla y León.

La seva trajectòria política va començar el 1974 com a governador de Lleó, el mateix càrrec que també va tenir a Las Palmas i a Saragossa. El 1980, el ministre de l’Interior d’aquell moment, Juan José Rosón, el va nomenar director de Seguretat de l’Estat amb rang de secretari d’Estat, càrrec que el va convertir en president provisional durant el 23-F.