Les autoritats del Kazakhstan han elevat a gairebé 8.000 els detinguts en les protestes i aldarulls contra el govern que el secretari d'estat del país, Erlan Karin, ha atribuït a un "atac terrorista híbrid".

"Un total de 7.939 persones han estat detingudes arreu del país", ha informat el Ministeri de l'Interior del Kazakhstan a través dels seus canals de comunicació i la xarxa social Telegram, segons recull l'agència russa de notícies Sputnik.

Respecte al clima de tensió i violència d'aquests darrers dies al país i, especialment, a Almaty, Karin ha defensat que les autoritats s'han enfrontat a un "atac terrorista híbrid" l'objectiu del qual era la "desestabilització i un cop d'estat".

En unes declaracions per a la cadena de televisió Jabar 24, el secretari d'estat s'ha mostrat en desacord amb els qui parlen d'una possible "revolució de colors" --mobilitzacions contra líders polítics autoritaris a les antigues repúbliques soviètiques--.

"Les circumstàncies al nostre país són diferents. Hi ha un govern força estable i diversos factors més que haurien impedit executar la variant clàssica d'una revolució de colors", ha defensat Karin, que ha vinculat les revoltes a "una conspiració de forces internes amb forces externes".

A més a més, el secretari d'estat ha posat el focus sobre la presumpta participació de criminals en les protestes i l'ús de mètodes de guerra informativa per generar una "situació molt crítica".

Almenys 164 persones han mort --16 de les quals funcionaris de l'Estat-- i més de 1.300 han resultat ferides en els violents aldarulls d'aquesta setmana al Kazakhstan.

El president Kassym-Jomart Tokayev va ordenar aplicar l'estat d'emergència al país, que estarà en vigor fins al 19 de gener i, a més a més, s'ha instaurat un toc de queda entre les 23.00 i les 7.00 hores (hora local).

Així mateix, el mandatari va ordenar el 7 de gener "disparar a matar contra qualsevol element violent" i va anunciar un paquet de reformes en resposta a les demandes dels manifestants pacífics.