El president de la Junta de Castella i Lleó en funcions i candidat del PP a la reelecció, Alfonso Fernández Mañueco, ha anunciat que el seu partit i Vox han aconseguit un "acord de legislatura", que inclou pactes sense concretar encara sobre la Presidència de les Corts i la formació de Govern.

En un missatge publicat a Twitter, després de mantenir una reunió d'última hora a les Corts amb el candidat de Vox, Juan García-Gallardo, Mañueco ha afirmat que el seu Executiu serà "estable i sòlid, amb ple respecte a l'ordre constitucional i a l'Estatut d'Autonomia de Castella i Lleó".

L'acord s'ha tancat al despatx que el president de la Junta té al Parlament autonòmic, mentre el grup de parlamentaris de Vox es trobaven en un despatx annex, des del qual han començat a aplaudir poc abans de la sortida de la reunió de García-Gallardo, a qui han rebut entre felicitacions.

En principi, segons han explicat a Efe fonts parlamentàries, el pacte inclou en primera instància la Presidència de les Corts i una Secretaria per a Vox, mentre que està per veure la concreció de l'acord referit a la formació de Govern, la qual cosa exposaran els líders autonòmics de tots dos partits en una compareixença conjunta davant els mitjans de comunicació.

"L'acord s'estén a la Mesa de les Corts i el Govern de Castella i Lleó. Després de la sessió constitutiva informarem d'aquest acord pensant en els castellans i lleonesos i el futur de la nostra terra", s'ha limitat a escriure Mañueco.

A la sortida de la reunió, en unes breus declaracions davant la premsa, el president en funcions ha dit que està "molt satisfet per les persones de Castella i Lleó" i ha donat per fet que formarà un Govern "sòlid i estable".

Vox accedirà a la vicepresidència i a tres conselleries

L'acord de legislatura inclou que Mañueco repeteixi com a president, mentre que García-Gallardo serà el vicepresident i s'assegura designar a tres titulars de conselleries del futur govern de coalició.

Fonts de Vox han explicat a EFE que, tot i les dificultats per arribar a un acord, es refien de la "lleialtat" de Mañueco al pacte subscrit inextremis.