Diari de Girona

Diari de Girona

Milers d’ortodoxos es manifesten contra l’Europride LGTB a Sèrbia

El president serbi, Aleksandar Vucic, al·lega que la decisió de cancel·lar l’esdeveniment es deu a la «difícil crisi» amb Kosovo

Una dona manifestant-se contra l’Europride. | REUTERS

Milers de fidels ortodoxos es van manifestar diumenge a la nit a Belgrad en protesta contra una possible celebració de l’Europride, un esdeveniment que se celebra cada any en una ciutat europea diferent, malgrat la decisió de les autoritats de cancel·lar la gran trobada de la comunitat LGBTQ, prevista per al setembre.

El president serbi, Aleksandar Vucic, va anunciar dissabte la decisió de cancel·lar la marxa prevista com a part de la setmana Europride després d’al·ludir a una «difícil crisi» a Kosovo. «Se celebrarà, però en un altre moment millor», va dir sobre l’esdeveniment.

El seu anunci de cancel·lació, però, ha sigut desafiat pels organitzadors de l’Europride, que està previst que se celebri del 12 al 18 de setembre, una setmana plena de festivitats, esdeveniments i una marxa de l’Orgull.

«La marxa tindrà lloc quan estava previst, el 17 de setembre», va afirmar Marko Mihailovic, coordinador de l’esdeveniment LGTB.

Sèrbia va ser elegida com a seu per a l’edició d’aquest any perquè «la seva recent trajectòria és la d’uns Orgullosos exitosos que posen de manifest la necessitat d’avenços legislatius per a les persones LGBTI+ a Sèrbia. L’Europride de Belgrad serà un esdeveniment històric que reunirà la comunitat dels Balcans occidentals amb persones LGBTI+ arreu del món».

Durant la marxa, celebrada durant una processó per commemorar una festa religiosa, els manifestants es van congregar davant la catedral de sant Sava després d’haver travessat el centre de la ciutat portant símbols, creus i banderes religioses mentre resaven i cantaven, segons un fotògraf de l’AFP.

Lideratge dels clergues

Al passar per un centre d’informació de la comunitat LGBTQ custodiat per la policia, un grup de participants de la processó va desplegar una gran pancarta en la qual es llegia «No al país de sant Sava».

Encapçalada per clergues de l’Església ortodoxa sèrbia, el recorregut va comptar amb ple d’advertències per part dels fidels. «Salvem els nostres fills i la nostra família», es podia llegir en una de les pancartes.

Compartir l'article

stats