Almenys 174 persones, inclosos dos policies i un nen de cinc anys, han mort en un brot de violència en un partit de futbol a Indonèsia quan els seguidors van saltar al camp perquè el seu equip havia perdut a l’illa de Java, segons han informat aquest diumenge fonts policials.

La policia, que va utilitzar gasos lacrimògens, ha indicat que els disturbis van passar dissabte a la nit a l’estadi Kanjuruhan, a la província de Java Oriental, en un partit en el qual l’equip Arema va ser derrotat 3-2 pel Persebaya Surabaya, segons el mitjà Detik.

L'inspector general cap de la Policia de Java Oriental, Nico Afinta,  ha afirmat que els guàrdies de seguretat van prendre mesures preventives i de distracció perquè "el caos no escalés" el que va incloure l'ús de gasos lacrimògens. El governador adjunt de la província, Emil Dardak, ha confirmat l'actual xifra de morts en roda de premsa recollida per Kompas TV.

A més, el nombre de ferits ja ronda els 300, segons el portaveu de Protecció Civil de la província, Budi Santoso, en declaracions recollides per DPA.

La majoria dels nens que han estat víctimes d'aquesta tragèdia tenien entre 12 i 17 anys, segons el portaveu del Ministeri d'Apoderament de la Dona i Protecció Infantil.

El president d'Indonèsia, Joko Widodo, ha donat ordre de suspendre tots els partits de la lliga nacional fins que no s'aclareixi el que ha descrit com una "veritable tragèdia humanitària". "Això no es pot repetir en el futur", ha afegit el mandatari durant una compareixença davant la nació.

"Demano a les forces de seguretat, i molt especialment a la Prefectura de Policia, que investiguin immediatament el que ha ocorregut", ha manifestat.

Per part seva, la Federació de Futbol indonèsia (PSSI) ha manifestat que "lamenta les accions dels fanàtics" i ha informat que ha format un equip de recerca que s'ha traslladat fins a la ciutat de Malang on se situa l'estadi.

A més, la PSSI ha assenyalat que fa costat a la Policia en la recerca del cas i ha assegurat que aquest incident "està tacant la cara del futbol indonesi".

"De moment, aturarem la competició de la Lliga 1 2022/2023 durant una setmana. A més, l'equip Arema FC té prohibit ser amfitrió per la resta de la competició aquesta temporada", ha assenyalat la federació en una nota de premsa

Un minut de silenci en els partits de LaLiga espanyola

 LaLiga i la Federació Espanyola de Futbol han acordat que es guardi un minut de silenci en els partits de LaLiga Santander i LaLiga SmartBank "per a mostrar les seves condolences al poble indonesi, especialment als familiars dels morts en la tragèdia de l'Estadi de Kanjuruhan, a l'illa de Java, així com desitjar una ràpida recuperació als ferits durant els incidents".

"Com a senyal de respecte, es guardarà un minut de silenci en tots els partits que resten per disputar-se de la jornada 7 de LaLiga Santander i jornada 8 de LaLiga SmartBank. El futbol professional se suma així a les mostres de condolença i expressa la seva solidaritat amb els familiars de les víctimes", assenyala el comunicat.