Donen per fet que hi haurà una nova pandèmia de virus respiratoris d’"alta gravetat"

Avaluadors independents consideren que no s’ha avançat prou per evitar que sigui «demolidora»

Un sanitari, amb mostres de la covid-19.

Un sanitari, amb mostres de la covid-19. / EPC

EFE

Avaluadors independents de la gestió de la covid-19 donen per fet que una nova pandèmia de virus respiratoris d’«alta gravetat» està a prop i, tanmateix, «hem après poc» i «desgraciadament» no s’ha avançat prou per evitar que sigui igual de «demolidora» que ho ha estat aquesta.

Així ho plasmen en l’informe «Avaluació de l’exercici del Sistema Nacional de Salut Espanyol davant la pandèmia de covid-19» Rosa Urbanos, especialista en Economia de la Salut de la Universitat Complutense de Madrid (UCM); Fernando Rodríguez Artalejo, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM); Carmen Pérez, de l’Escola Andalusa de Salut Publica; i Xurxo Hervada, epidemiòleg de la Xunta de Galícia ja jubilat.

L’esperada auditoria de la gestió de la covid va ser encarregada a aquests quatre experts pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ja fa més de dos anys. La ministra Mónica García donarà compte avui dels seus resultats als consellers.

En el recorregut pels encerts i errors comesos, l’informe fa una crida a prendre una sèrie de mesures si es vol evitar els estralls que la descoordinació, les decisions contradictòries o la manca de protocols que van fer d’Espanya un dels països amb més mortalitat del món en la primera onada.

I la primera cosa és, precisament, «interioritzar que una nova pandèmia de virus respiratoris d’alta gravetat no només és possible sinó probable, a curt o mitjà termini».

Tot i això, «desgraciadament, les coses no van bé» perquè malgrat l’experiència de la covid i els avisos que van donar prèviament la grip A i el primer Sars, «els progressos realitzats són escassos». «Sembla que hem après poc a nivell global de l’experiència de la pandèmia recent», sentencien.

El que proposen els experts

Enfortir el sistema sanitari, especialment l’atenció primària; fer recollida de material o establir un marc legal que empari les decisions són algunes de les recomanacions que aquests experts donen per minimitzar els efectes de la propera crisi, i que divideixen en tres bloc.