El jutge assenyala José Luis Ábalos com "intermediari" de la trama Koldo

L'instructor destaca l'"especial interès" d'una reunió que va mantenir l'exministre de Transports amb Koldo García Izaguirre

Jose Luis Ábalos, en una imatge d'arxiu.

Jose Luis Ábalos, en una imatge d'arxiu. / Europa Press

Europa Press

Europa Press

El jutge de l'Audiència Nacional que investiga les presumptes comissions irregulars per l'adjudicació de contractes de mascaretes durant la pandèmia assenyala l'exministre de Transports José Luis Ábalos com "intermediari" de la trama Koldo, coneguda així pel nom de l'exassessor de l'exministre Koldo García.

"L'observació de les comunicacions i l'activitat operativa realitzada per la unitat actuant han permès concloure que aquests intermediaris serien José Luis Ábalos i Jacobo Pombo", apunta el jutge Ismael Moreno en un acte del passat 7 de febrer en el qual autoritzava una sèrie d'intervencions telefòniques als investigats.

De moment, ni Ábalos ni Pombo figuren com investigats en el procediment que se segueix a l'Audiència Nacional contra set persones, una d'elles Koldo, per presumptes delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, suborn i tràfic d'influències.

En assenyalar a Ábalos, l'instructor posa l'accent en una trobada que va tenir lloc el passat 10 de gener en un restaurant de Madrid. "Koldo es reuneix entre altres persones amb José Luis Ábalos en una zona reservada de la marisqueria La Ramblera entre les 21.15 i les 22.20 hores aproximadament, com queda reflectit en l'ofici policial", precisa.

Per al titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 2, aquesta reunió "té un especial interès per als fets investigats" tenint en compte la conversa telefònica mantinguda el dia anterior entre l'empresari Juan Carlos Cueto, presumpte 'cervell' de la trama, i Koldo.

Segons es desprèn de la investigació, en aquesta trucada "Cueto li demanava que abans que s'anés de viatge al Perú el dia 11 de gener li digués alguna cosa a un tercer". "De fet, Koldo l'informava a Cueto que una de les coses a tractar amb una de les persones que es reuniria l'endemà -quan es reuneix amb Ábalos- era aquesta, s'entén que es referia a les gestions realitzades amb l'Administració balear per solucionar la reclamació de 2,6 milions d'euros realitzada a Solucions de Gestió", afegeix el jutge.