Porto un any que no menjo bé. Crec que un dels principals motius és que la meva cuina no m'invita a fer-hi res. Arribo a casa i prefereixo fer alguna cosa ràpida o trucar que em portin menjar a casa. Què creus què puc fer, tenint en compte que el problema crec que és la meva cuina (petita i sense masses estris per a fer plats una mica elaborats). Gràcies.

Indicar que, per a menjar de forma més adequada i més "saludable" (un terme molt ampli) no cal disposar d'una "macrocuina", ni tenir massa utillatges i estris per fer-ho possible. Només cal:

1) conèixer quins grups d'aliments haurien d'estar més presents a la dieta (i en general a la alimentació), considerant racions i freqüències de consum de cadascun, segons les necessitats individuals,

2) tenir nocions sobre quines tècniques culinàries aplicar, que ajudin a controlar els greixos d'addició, alhora que ens permetin elaborar plats de molt fàcil preparació, de forma ràpida i, alhora gustosos.

Dit d'altra, si no se sap per on començar, la millor solució és dirigir-se a un/a Dietista-Nutricionista perquè pugui assessorar al respecte:

1) elaborant una pauta d'alimentació adequada, i les eines necessàries per ajudar a implementar-la; com pot ser una programació setmanal de menús per dinars i sopars, i un planning de gestió setmanal de la cuina, o bé una llista de la compra setmanal.

2) realitzant educació nutricional, donant eines per a ser aplicades a casa: receptes tipus, exposar diferències entre tècniques culinàries (els seus objectius, avantatges i inconvenients), i impartint tallers de cuina bàsica.

Dir que es tracta d'un procés d'aprenentatge, que requereix del temps necessari, segons cada cas. Però que, una vegada l'haguem iniciat, observarem com no és gens complicat dur-lo a terme amb tota la informació/formació facilitada per part del professional de la salut especialitzat en Nutrició i Dietètica.

És cert que aquesta situació és molt comú a la nostra societat; però cal fer-la reversible quant abans. Més que res perquè quan l'alimentació es basa en productes ultraprocessats (els "llestos pel consum") i en "menjar basura", un dia i l'altre també, a mig termini s'observa com l'estat de salut es comença a ressentir per diversos punts (amb alteracions fisiològiques que deriven a patologies vàries). I que s'està minant gradualment la qualitat i esperança de vida, quant per altra banda no s'ha volgut fer l'esforç de buscar una solució a temps.