Sóc esportista i no sé quina beguda isotònica em convé més.

Primer de tot cal considerar que les "begudes isotòniques" són classificades com a begudes ensucrades, amb un contingut calòric significatiu (aportat per sucres com glucosa i fructosa), i que són diferents de les begudes energètiques (altre tipus de begudes ensucrades). Mentre que les begudes isotòniques són indicades per a "repostar" bàsicament líquid corporal (i electròlits) perdut per sudoració i transpiració cutània, les begudes energètiques contenen substàncies estimulants del sistema nerviós, com la cafeïna, a més de molt més contingut en sucres i de d'altres components (que fan que es tractin de "begudes hipertòniques", en tot cas), i utilitzar-les (les energètiques) com si es tractés de begudes isotòniques pot suposar riscos (i sovint passa que s'utilitzen com a tal).

Anant a parlar estrictament de les begudes isotòniques, cal valorar primer si són necessàries, o no. Tot depèn del tipus d'esport i la seva durada. I el factor que dicta la seva necessitat és bàsicament la sudoració. No són necessàries quan es realitza una activitat física que té una duració inferior a 1 hora, o bé amb una intensitat moderada. Prendre-les no tindrà utilitat.

Si es realitza una activitat física amb una durada de molts minuts (de més d'una hora), o bé amb una intensitat alta (encara que de menys durada), i a més es realitza a l'aire lliure i a temperatura ambiental elevada, les begudes isotòniques serien necessàries per a restaurar l'aigua corporal perduda, i també electròlits perduts a través de la suor.

Durant l'exercici es pot arribar a perdre fins un 3% del pes en forma d'aigua, i cal una hidratació adequada durant l'exercici, on les begudes isotòniques poden arribar a ser molt necessàries. I també poden arribar a ser necessàries finalitzat l'exercici físic (segons les característiques comentades), per a poder restaurar aigua i electròlits durant les hores posteriors dins la quotidianitat.

Referent a la temperatura d'aquestes begudes isotòniques, caldria no que fossin massa fredes, perquè hi hauria un canvi de temperatura brusc amb la del nostre cos.

No es pot aconsellar una beguda isotònica en concret (o una marca en concret) sense tenir dades sobre:

- tipus d'exercici físic practicat: intensitat, durada i lloc on es desenvolupa,

- edat de l'esportista (a tenir en compte per les necessitats d'electròlits),

- quins altres aliments o productes dirigits al públic esportista es consumeixen abans, durant i després de la pràctica de l'exercici.

Els continguts en hidrats de carboni i electròlits són diferents per marques comercials.

A més, existeix tot un conjunt de recomanacions dietètiques establertes (en base a estudis científics), sobre les necessitats hídriques, d'hidrats de carboni (sucres bàsicament), de greixos i de proteïnes per a la població esportista, per ajudar a mantenir i/o incrementar el rendiment físic durant la realització de la pràctica esportiva. Recomanacions dietètiques i hídriques que són canviants i diferents, en funció de si ens trobem als dies de pre-competició, durant la competició i de post-competició.

El millor seria assessorar-se per un/a Dietista-Nutricionista, perquè faci un estudi antropomètric i un qüestionari d'hàbits alimentaris i d'activitat física, per a poder prescriure una pauta d'alimentació i d'hidratació adequada a les necessitats individuals.