L'elegància d'Andrés Iniesta, fonamental en la direcció, i el caràcter letal de Leo Messi, autor de dos gols, van portar el Barcelona als quarts de final de la Lliga de Campions després de superar l'Arsenal (3-1), en un partit que ho va tenir tot.

L'equip blaugrana, que va estar superb des del minut 25, va patir massa. Va marcar a la vora del descans i va trobar-se amb un autogol de Sergio Busquets en el minut 53. Una absurda expulsió de Robin van Persie i dos gols més (Xavi i Messi, de penal) van presidir un partit trepidant.

Va plantejar Wenger un partit a la contra amb una distància abismal entre la parella de centrals de l'Arsenal i el seu porter. Una invitació del tècnic alsacià a Guardiola i un monumental embús al centre del camp, on fins a deu futbolistes, en una barreja de talent i força, pugnaven en una lluita d'estils.

La pilota va ser del Barça des del primer minut, res estrany. L'Arsenal va buscar sempre la contra, res de nou, amb Cesc com a enllaç i el recuperat Van Persie com a referència. Guardiola va buscar la prolongació dels dos carrilers, d'Alves i Adriano, de manera que dos jugadors creatius, com Nasry i Rosicky, estaven més pendents de defensar que d'atacar, però malgrat monopolitzar la possessió de pilota i de jugar amb total autoritat, al Barça li costava arribar.

El primer xut a porta va ser una falta llançada per Alves i que va provocar la lesió de Szczesny. El porter va haver de retirar-se en el minut 19, segurament amb un dit fracturat. Va entrar Almunia, com en la final de París de 2006.

Va avançar les seves línies el Barça. Va començar a recuperar la pilota cada vegada més a prop de l'àrea dels gunners i els blaugranes, malgrat no estar gaire fins i oferir un joc massa horitzontal, només els faltava establir una bona connexió en atac o que aparegués Leo Messi, que ho intentava, però no estava prou afinat.

L'argentí tampoc va encertar (m.32) ni Villa (m.33), al qual li va faltar oxigen en els últims metres davant Almunia, en dues bones jugades d'atac. Cada vegada semblava més a prop el gol del Barça davant un equip sense recursos i que des del minut 25 va jugar a tirar pilotes en llarg. Adriano, en una bona prolongació per l'esquerra de Villa, va rematar al pal (m.36), i en el quart d'hora final el Barça va embalar-se. Va arraconar el rival, un desconegut Arsenal sense arguments que abans del descans ja acumulava quatre targetes grogues, i en el moment en el qual va aparèixer una bona connexió, el gol havia d'arribar.

L'1-0 va néixer al temps de descompte, en una recuperació a la vora de l'àrea. Una genialitat d'Iniesta, que va fer una passada entre tres defenses, un control impossible de Messi, amb un mig barret sobre la sortida d'Almunia, i un remat a porta buida. No era un videojoc, va ser real, el gol, que classificava momentàniament el Barça va arribar a la vora del descans, el millor moment.

I de la manera més kafkiana, sense rematar a porta, l'Arsenal va trobar-se amb l'empat en el minut 53. Busquets va marcar en pròpia porta a la sortida d'un córner. La feina de 45 minuts se li va esvair al Barça de la manera més inesperada.

Les emocions prometien no acabar aquí. Uns minuts després, Van Persie, que tenia una targeta groga, va ser expulsat per rematar després que Bussaca hagués detingut el joc. El partit va tornar-se boig: el Barça, amb un més, ensumava la sang en cada acció i semblava que la seva intensitat s'estava convertint en ansietat. Trobava mil espais, però no concretava les ocasions.

Fins que va tornar a aparèixer el mag Iniesta. Una altra passada entre línies la va prolongar Villa cap a Xavi, que no va fallar i va igualar l'eliminatòria. Tres minuts després, el Camp Nou va respirar més tranquil. Koscielny va cometre penal sobre Pedro, pena que va transformar Messi (min. 71).

L'equip de Guardiola havia de matar el partit per no patir més. Afellay i Alves van fallar clares ocasions. Al final, Mascherano va salvar una claríssima jugada de Bendtner; clau perquè el Barça tornés a eliminar l'Arsenal, com ?l'any passat, per situar-se entre els vuits millors equips d'Europa.