La classificació d'Institut Balmes Sarrià -primer- i Bordils -segon- a la Primera Dividió Estatal es tradueix com el moment més dolç de l'handbol gironí dels últims anys. Els equips entrenats per Toti Congost i Pau Campos poden certificar en les properes jornades que disputaran la fase d'ascens a Divisió D'honor Plata, el graó d'entrada a l'Asobal. Els dos equips depenen al cent per cent d'ells mateixos per aspirar a tot, i les aficions ja començen a llençar les campanes al vol. Malgrat això, res encara és al sac.

En la propera jornada, només una relliscada de La Roca a la pista del penúltim, el Saragossa, i una victòria de l'Institut Balmes contra el Sant Esteve asseguraria matemàticament la promoció als sarrianencs. El Bordils, en canvi, només podrà dir que disputarà la fase d'ascens fins després del derbi; per aconseguir-ho hauria d'apuntar-se els quatre punts en joc, independentment del que faci la Roca. Encara falta molt, i Tant Congost com Campos no volen que els seus jugadors el relaxin. Per aquest motiu cap dels dos no es refia gens dels seus dos partits contra els equips de la part baixa. Congost deia ahir que "tot passa per guanyar els dos partits de casa", contra Sant Esteve i Esplugues, encara que després afegia que "Si guanyem el Sant Esteve només ens faltaria un punt per assegurar la promoció, després de prerdre'n només cinc en tota la temporada ja seria greu que ara en perdéssim sis". Campos és del mateix parer i ahir advertia que "es donen resultats estranys en les darreres jornades, una mostra és com li va costar al Sarrià guanyar el Palautordera", per això, deia després: "portem 13 victòries seguides però aribar a les 17 no serà gens fàcil, de fet, em fan més por sortides com el Vendrell o Gavà, perquè sembla que està tot fet i no és així, que no pas el derbi, perquè allà la feina de motivació és mínima".

I és que si tres dels quatre partits que queden serviran per assegurar la participació dels gironins a la promoció, l'esperat derbi el dia 26 decidirà el campió. Així ho deia Congost, "el derbi serà la clau pel títol, si guanyen ells ja ens podem acomiadar de la Lliga". El tècnic dels bordilencs també ho té clar encara que vol mantenir el cap fred: "ara que ja hem guanyat un cop el Sarrià ens hem tret la espina i hi anirem més tranquils" tot i que no podia amagar que "un derbi és més control d'emocions que del joc en si mateix".

Els rivals de la promoció

Malgrat coincidir en moltes coses, els dos entrenadors afronten d'una manera ben diferent l'anàlisi dels possibles rivals de la lluita per l'ascens. D'una banda Congost destacava la qualitat del Gijón i el Puente Genil cordovès mentre que Campos reconeixia que no s'havia volgut mirar res "per superstició" encara que, ja que el Bordils molt probablement no voldrà acollir cap partit de la fase, s'ho hauria de "començar a mirar" per planificar els possibles desplaçaments.