El madrileny Alberto Contador (Saxo Bank) es va adjudicar ahir amb autoritat la Volta a Catalunya del centenari, tota una reivindicació després que la Unió Ciclista Internacional (UCI) decidís apel·lar al Tribunal Arbitral de l'Esport (TAS) l'absolució per presumpte dopatge de la Federació Espanyola.

Contador va demostrar que és capaç d'aïllar-se de les informacions externes i que la seva fam de triomfs no té fi al vèncer en la prestigiosa prova catalana, que en la seva edició centenària presentava un cartell de corredors de luxe. El tricampió del Tour i únic espanyol amb les tres grans (Tour, Giro i Vuelta) va treure tota la seva ràbia en aquesta Volta i va preferir contestar de la manera que millor sap: a la carretera.

El dia després que Contador guanyés l'etapa reina a Andorra -on va aconseguir els 23 segons de renda que li van atorgar el triomf final- l'UCI va fer públic, en l'últim dia de termini, que apel·laria al TAS l'absolució dictada per la Reial Federació Espanyola de Ciclisme (RFEC). Una galleda d'aigua freda per al de Pinto que, no obstant això, no es va descentrar i va obtenir el triomf en la seva primera participació en la Volta, la segona victòria de la temporada després de la Vuelta a Múrcia.

El segon classificat va ser l'italià Michelle Scarponi (Lampre), a 23 segons, i l'irlandès Daniel Martin (Garmin), a 35, que va entrar al podi gràcies al fet que el nord-americà Levi Leipheimer, fins ahir segon classificat, no va prendre la sortida per culpa de problemes estomacals en l'última etapa de la Volta, entre Parets del Vallès i Barcelona, de 125 quilòmetres. Una etapa que es va adjudicar el francès Samuel Dumoulin, amb un final a l'esprint preciós en un circuit urbà dissenyat pels carrers de Barcelona i amb arribada massiva al Pla de Palau. El petit corredor gal es va erigir així com el millor "arribador" d'aquesta Volta, ja que es va anotar la seva segona etapa, després de guanyar també a Tarragona en la cinquena jornada.

El Saxo Bank va ser el gran controlador del pilot -ahir amb ajuda del Lampre- i va haver de treballar durament en totes les etapes des que Contador es va situar líder, ja que a part de la jornada pel Pirineu andorrà i de la inicial a Lloret, totes les altres etapes van acabar decidint-se a l'esprint. L'escapada d'ahir, protagonitzada per Thomas Rohregger (Leopard), Mathieu Perget (Ag2R), Eugeni Petrov (Astana), Xabier Zandio (Sky), Ivan Rovny (Radioshack) i Adrián Palomares (Andalusia CajaGranada), va dir prou en l'últim quilòmetre, on Dumuolin va aprofitar la seva punta de velocitat.

El millor ciclista català va ser el corredor del Movistar Xavi Tondo, que va concloure l'edició centenària de la Volta Catalunya a la meritòria sisena posició a la classificació general de la competició.