Alguns veïns de Vilafant comparaven Joel González, l'endemà del seu or olímpic a Londres, amb el millor futbolista del món. "És el Messi del taekwondo", deien, una afirmació que comparteix el president de la Federació Espanyola Jesús Castellanos, que no vol deixar passar l'oportunitat que se li presenta després del triplet als Jocs (González, Yagüe i Nico García) per rellançar un esport que, ara per ara, disposa d'unes 50.000 llicències. Castellanos considera que el campió empordanès "és un exemple a seguir, humanament i esportiva", i afageix que "a l'esport espanyol li faltava algú com ell: és educat, estudiós, intel·ligent i, a sobre, un autèntic guanyador".

El brutal impacte d'un or olímpic va quedar clar, mediàticament, pocs minuts després de la victòria de González i també amb l'espectacular rebuda que va tenir dilluns passat al Prat. Però n'hi ha més. El taekwondista de Vilafant és a punt de tenir 10.000 seguidors al twitter, una xifra que no té res a veure amb la quantitat de persones que el tenien agregat abans de competir a Londres. "Una medalla olímpica no es pot comparar amb res. Joel havia guanyat dos Mundials i dos europeus però la gent l'ha descobert ara. La nostra responsabilitat és aprofitar que Espanya ha sumat tres medalles als Jocs i que, per països, ha superat potències del nostre esport com Xina, Turquia i Corea, per mantenir i ampliar l'interès que ara hi ha", reflexionava Castellanos.

El taekwondo, a Espanya, mobilitza "entre 45.000 i 50.000 llicències", però el president de la Federació alerta que "de practicants segur que n'hi ha més del doble, tot i que no estan federats. Són la mainada que practica a l'escola, per exemple". Més dades: Catalunya és una de les "potències" i es calcula que a Espanya hi ha uns 800 clubs d'aquesta disciplina. "El taekwondo creix en temps de crisi. El darrer any ens vam mantenir o fins i tot vam millorar en número de llicències i després d'aquest boom ho hem d'aprofitar", va afegir Jesús Castellanos. El combat de Joel González per a l'or va reunir 2'5 milions d'espectadors davant la televisió, una xifra mai vista en el taekwondo. I això que l'horari ja quedava una mica fora del "prime time": 2/4 de 12 de la nit.

Un esport amb molts valors

La Federació defensa que el taekwondo és un esport "amb molts valors d'aquells que s'estan perdent i que són molt bons de traslladar, per exemple, als més petits". González sol dir que es tracta d'una disciplina d'"estratègia i intel·ligència" i Castellanos ho subscriu: "has de treballar amb el cap, amb molta intel·ligència, i ser més ràpid que el rival. No és per a res una disciplina violenta. Vostè sap d'algun esport en què abans de començar els rivals se saludin amb el cap, i també ho facin amb els àrbitres, els jutges, els mestres i els entrenadors? El taekwondo fomenta l'esforç i diu als nens que si són constants i disciplinats podran anar progressant i millorant els cinturons".

L'èxit de Londres ha sorprès a molts però la Federació admet que viatjava amb l'esperança de poder conquerir "alguna" medalla. "Tres de tres ha sigut una cosa espectacular. És el 100% d'efectivitat!", exclama Castellanos sobre l'or de Joel González i les plates de Brigitte Yagüe i Nico García. "Nosaltres sabíem que duiem un bon equip, en Joel, per exemple, ha estat campió del món i d'Europa dues vegades, però mai podriem haver imaginat una cosa així".

El president de la Federació va voler agraïr la feina als entrenadors Fran Martín i Elena Benítez, i també al director tècnic Jesús Tortosa. "Tot plegat també és un gran mèrit seu, malgrat que ells no són els que surten en primer pla". Ara aprofitar l'embranzida per potenciar el taekwondo depèn de com sabran gestionar l'èxit. Fa vuit anys, a Atenes, la plata de Bosma també semblava revifar el vòlei platja però tot va quedar en no-res.