El FC Barcelona va endur-se per setena vegada la Copa Catalunya, en vèncer en els penals l'Espanyol (4-2), gràcies a la tanda que va forçar in extremis Cesc quan s'obria el temps de descompte. Simao havia avançat l'Espanyol a la primera part aprofitant una badada defensiva, i quan semblava que els blanc-i-blaus tenien el títol a la butxaca gràcies a les intervencions de Kiko Casilla, el Barça va marcar i va forçar els penals per desempatar. Tito Vilanova ja ha guanyat en el seu primer any a la banqueta l'única competició que es va resistir a Pep Guardiola.

En la tanda de penals, Xavi Hernández va fallar el primer llançament, i després van errar el seu torn els espanyolistes Colotto i Verdú. Villa va ser l'autor del gol definitiu que situava el 4-2 en el marcador.

El Barcelona va ser el gran dominador del primer temps, amb la pilota pràcticament als peus dels migcampistes blaugrana, tot i que això només es va traduir amb un parell d'aproximacions amb relatiu perill. Amb tres jugadors del primer equip i la resta del filial, el Barça va alinear a un punta, amb Rafinha de referència, assistit per les bandes per Pedro i Deulofeu, però el joc ofensiu blaugrana va ser clarament improductiu.

Encara ho va ser més el de l'Espanyol, tot i que en una sortida de pilota iniciada per Oier en el minut 20, Adriano va perdre el control davant la pressió de Wakaso i l'esfèrica va caure als peus de Simao, que no va perdonar (0-1). El Barça va elaborar tres accions a la mitja hora, però Kiko Casilla va estar precís.

En el segon temps, el Barça es va bolcar sobre l'àrea de l'Espanyol, al qual va assetjar fins a l'extenuació. Alexis, que havia entrat en el 46, va enviar un gran xut a la porteria espanyolista, mentre que en el 62, l'equip de Javier Aguirre va veure perillar la seva porta en una successió de remats, un d'ells al pal, enviat per Rafinha.

Tito Vilanova va posar tota l'artilleria al camp per buscar l'empat, amb Xavi, Villa i Cesc, i posteriorment, Piqué i Jordi Alba. L'asturià va tenir el gol en el minut 72, després d'un contraatac, però Casilla va rebutjar la pilota.

A punt d'entrar-se en el temps afegit del partit, la va tenir el Barça en el minut 88, en un remat de cap de Cesc en què, novament, va trobar una gran intervenció del porter espanyolista. La fortuna va donar una altra oportunitat al migcampista blaugrana, que, un minut més tard, no va perdonar i va batre per sota al porter (1-1). Després, als penals, el Barça va tenir més punteria que l'Espanyol.