El Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) va desestimar ahir al migdia el recurs presentat pel FC Barcelona contra la sanció que li va imposar la FIFA i que li impedeix fitxar durant dos períodes de mercat, fins al gener de 2016. El TAS va informar del manteniment de la sanció en un comunicat en què també recull la sanció econòmica de 370.000 euros que haurà d'abonar el club català. D'aquesta manera, el FC Barcelona no podrà acudir als mercats d'hivern d'aquesta temporada ni al d'estiu del de la vinent. La FIFA va sancionar el club català amb dos períodes sense poder contractar jugadors, per vulnerar la normativa en matèria de fitxatge de menors d'edat. Un recurs d'apel·lació del Barcelona, però, va permetre aturar la sanció, entrar al mercat d'estiu del 2014 i fer provisió de jugadors. L'estiu passat el club va fer una inversió milionària (una mica més de 150 milions) per contractar jugadors, per si no prosperava el recurs. Va ser a finals de l'agost passat quan la FIFA va ratificar la sanció i ara ha estat el TAS el que no ha acceptat el recurs blaugrana. "S'ha comès una gran injustícia. Una injustícia per al Barça, per a tots els nens i les famílies afectades per aquesta resolució, per a tots els socis del nostre club i també per al món del futbol en general", va assegurar el president Josep Maria Bartomeu només conèixer la resolució en un comunicat. "Sempre hem dit i considero que la sanció de la FIFA era desproporcionada. La resolució del TAS, donant la raó a la FIFA, no és bona per a nosaltres i està fora de tota lògica esportiva", afegia el comunicat.

"La FIFA i el seu president han de ser una organització que protegeixi el món del futbol, i amb decisions com aquesta s'allunyen d'aquest objectiu. No ens sentim emparats ni protegits per qui ho hauria de fer. S'ha prioritzat el compliment estricte d'una norma mal redactada per damunt de l'esperit que inspira aquesta norma. S'ha creat un precedent que no és bo per al futbol i s'ha volgut tacar la nostra imatge", insisteix.

Responsabilitats

Aquesta situació, que al seu dia va ser denunciada per l'actual president, Josep Maria Bartomeu, com a responsabilitat d'una "mà negra" que volia anar contra l'entitat, ha anat adquirint un altre to després que el mateix dirigent acceptés mesos després que el club "havia comès alguns errors" en la contractació de jugadors menors de 18 anys, que anaven en contra de l'article 19 del Reglament sobre l'Estatut i la Transferència de Jugadors. La impossibilitat de fitxar jugadors després de la sanció ja es va cobrar al seu dia el càrrecs de dos executius, Albert Puig i Guillermo Amor, que ja no estan al club, encara que la sanció en ferm podria passar factura fins i tot a la directiva, després que algunes enquestes destaquin que la majoria de socis volen que Bartomeu convoqui eleccions per al proper estiu i que no esgoti el seu mandat (2016). Un directiu del Barcelona assenyalava ahir al matí, després de conèixer la resolució del TAS, que ara "és quan s'han de sol·licitar responsabilitats a qui correspongui". "Ja no podem aguantar el discurs que la Masia no es toca. S'han comès errors administra?tius. Ho hem fet malament i hi ha d'haver conseqüències". En aquest sentit, el director esportiu actual Andorni Zubizarreta i alguns dels membres del seu equip podrien pagar els plats trencats. Carles Puyol es perfila com el relleu.

Una normativa "injusta"

Bartomeu anunciava ahir que liderarà una croada contra aquesta normativa. "Anuncio que des d'avui mateix el Barça amb mi al capdavant lluitarà per canviar aquesta norma per millorar-la". En aquest sentit, el dirigent blaugrana instava la FIFA a tenir "sentit comú per reescriure-la" i que "cap altre club del món pateixi aquesta injustícia". No obstant això, puc garantir als socis, que la sanció no posa en perill el projecte esportiu de la Masia", va dir.

Pel que fa a la viabilitat del projecte de la Masia sobre el qual el Barça hi diposita bona part dels pilars de la filosofia del club, Bartomeu no creu que la sanció desestibilitzi la línia de l'entitat. "Sóc optimista. D'una banda, comptem amb un planter amb prou garanties per cobrir les possibles necessitats del primer equip. De l'altra, cal tenir en compte que els reforços que vam fer l'estiu passat, en previsió del que ha acabat succeint, ens permetran seguir aspirant a totes les competicions en les quals participem fins que complim la sanció", va dir.

El club té previst estudiar a fons la resolució del TAS "i valorarà les opcions legals disponibles, entre d'altres, la possibilitat de recórrer el laude arbitral del TAS davant el Tribunal Federal Suís".