Segueix-nos a les xarxes socials:

Quan l'esport és la via d'entrada a una universitat dels Estats Units

La xifra de joves d'entre 15 i 20 anys que aposten per fer carrera a Amèrica gràcies a una beca esportiva creix. Més d'un centenar de catalans es preparen per desembarcar-hi el curs que ve

Quan l'esport és la via d'entrada a una universitat dels Estats UnitsTexas A&M University

Manel Martínez, golejador del Llagostera, on actua cedit pel Girona, i fill de l'exjugador del Barça José Manuel Martínez Toral «Manolo», ho té claríssim. Anar a estudiar i a continuar la seva carrera futbolística als Estats Units, quan tenia 19 anys, va ser «la millor experiència» de la seva vida, segons declarava al Diari de Girona el 18 de gener passat.

L´havien vist uns agents, pels camps de Tercera, i li van proposar marxar a Virginia, a la Universitat Commonwealth, on s´hi va estar dos anys i mig acabant Econòmiques. Com ell, cada vegada més joves esportistes catalans d´entre 15 i 20 anys aposten per creuar l´Atlàntic i aprofitar les seves aptituds per tenir una formació acadèmica de nivell als Estats Units.

Segons apunta Álvaro Corrales, director gerent de l´empresa Athletes Global Management Sports (AGM), «allò que fa més d´una dècada, quan vam començar, era tot just incipient, ens costava convèncer els nois i a les famílies, té ara cada cop més sortida: si el 2004 vam enviar allà mig centenar d´estudiants, avui podem dir que ja han sigut més d'un miler i que per al curs que ve, només parlant de Catalunya, ja tenim més de 120 nois preparant-se per fer el salt».

AGM, una empresa creada per Álvaro Corrales amb el seu germà Gonzalo, una antiga promesa del tennis espanyol que, amb 19 anys, després d´haver-ho guanyat tot, va començar a perdre i a haver de buscar-se un altre futur professional (va accedir a una beca esportiva als EUA per fer Empresarials), té un conveni amb la Generalitat per donar suport als joves a l´hora de buscar-se una formació acadèmica de nivell a nord-amèrica lligada amb la seva passió per l´esport.

Treballen amb 2.000 universitats dels EUA i adverteixen que en funció de les aptituts de cada estudiant es poden aconseguir ajudes «d´entre 60.000 i 80.000 dòlars per quatre anys, en casos d´esportistes d´alt nivell, o de 15.000 si són beques acadèmiques». ­Corrales apunta que «anar a estudiar i a continuar la formació esportiva als EUA és una opció cada vegada més assequible.

Bàsicament les beques esportives es poden aconseguir en sis grans disciplines: futbol, bàsquet, tennis, golf, atletisme i natació. També es podrien trobar ajudes per a practicants del vòlei i el rem, però ja en una segona escala de valors. Aquesta és una opció que es dirigeix a un target molt concret, de joves esportistes que juguin en clubs o competeixin a nivell individual, d´entre 15 i 20 anys, que es facin la pregunta de com seguir amb la seva formació quan arriben a quart d´ESO o acaben el Batxillerat.

«Nosaltres els assessorem per trobar la millor opció», assegura el responsable d´AGM, que subratlla que «el 95% dels estudiants que ho han provat tornen molt satisfets i convençuts d´haver escollit la millor via per formar-se». Si cal, també els poden donar un cop de mà a l´hora de millorar el nivell d´anglès i a superar les proves d´accés.

Una formació als EUA

«Hi ha joves esportistes que potser no acabaran tenint el nivell per ser professionals però que gràcies a les seves aptituds poden accedir a una beca i tenir una formació als EUA. L´esport, en aquest sentit, no els resoldrà la vida, però sí que els obre una porta per tenir uns estudis i acabar trobant bones sortides professionals», recalca Álvaro Corrales.

Ara que cada cop fa menys por als joves agafar la maleta per sortir de casa, i a les famílies, permetre-ho, sigui per estudiar o per treballar, als Estats Units el fenomen Trump pot tenir algun efecte a l´hora de prendre la decisió? Corrales pensa que no, tot i que admet que la situació política a Amèrica del Nord des de l´arribada del controvertit empresari a la presidència sol ser motiu d´inquietud. «No és una situació alarmant, però ens ho pregunten, és veritat.

El problema és que amb Trump no saps mai per on et pot sortir. Ara bé, com a home de negocis que és, i als EUA, les universitats són un bon negoci, no crec que acabi representant cap problema en aquest nivell d´educació. Les universitats d´allà estan plenes d´estudiants estrangers, i dubto que ho vulguin perdre», apunta l´empresari.

Prem per veure més contingut per a tu