La màgia de la sala Brossa Fregoli del Museu del Joguet de Catalunya va fer el seu efecte, aquest dimecres al vespre, aconseguint un acostament entre el Govern de Figueres i la Unió Esportiva després d'un temps de discrepàncies sobre els ajuts que reclama el club per a resoldre les mancances de les instal·lacions municipals que gestiona. L'alcaldessa Agnès Lladó i el president Narcís Bardalet van compartir l'espai principal de la taula de presentació del llibre La Unió en fa cent. Un segle d'esport i glòria, el treball de Jesús Navarro i Carles Lloveras que va servir de cloenda al programa d'actes del seu Centenari (1919-2019).

La trobada va omplir a vessar la sala d'actes del Museu, amb una destacada presència de jugadors en actiu i il·lustres veterans del club, com va ser el cas de Pep Molet i Lluís Busquets, protagonistes de la foto històrica de la portada. L'acte el va conduir el periodista i director del Setmanari de l'Alt EMPORDÀ, Santi Coll. En el seu parlament d'obertura va destacar, precisament, que "les desavinences entre la Unió i l'Ajuntament no són noves. Ja el mes de juny de 1919, just dos mesos després de la fundació del club, la Unió va generar una forta picabaralla política en el plenari municipal després d'haver sol·licitat una subvenció per a poder fer les seves activitats". Coll, autor dels anteriors llibres històrics de la Unió al costat de Josep Maria Bernils Mach, va recordar els primers temps del futbol a Figueres i va mostrar un penjador de fusta "procedent de l'enderroc del vell camp de la carretera del Far, un vestigi per a la història de la ciutat" que guardarà "per quan toqui celebrar els dos-cents anys del club".

El president de la Comissió del Centenari, Carles Lloveras, coautor del llibre al costat de Jesús Navarro, va mostrar la seva "incondicional fidelitat" a la Unió, de la qual n'és directiu des de fa trenta-set anys. "La presentació d'aquest llibre és la cirereta del pastís del centenari", va dir abans de recordar que ja anava a futbol "amb tota la família, al vell camp de les Monges, quan tot just tenia vuit anys".

Jesús Navarro va detallar les principals gestes de la Unió al llarg d'aquests cent anys i va recordar que el llibre catàleg "ressegueix els onze àmbits que van servir per a configurar l'exposició del Centenari".

El president, Narcís Bardalet, va posar l'accent "en el grup de gent que van salvar el club amb una reanimació cardiopulmonar quan el Figueres ja estava cianòtic". "La Unió ha sabut transitar en aquesta vida com passa sempre, amb la meitat amb llum i la meitat amb foscor".

Entrant en el detall del moment actual, Bardalet no se'n va estar de reconèixer que "l'Ajuntament de Figueres ens ajuda i la Diputació de Girona també", abans d'afegir que "ens agradaria que l'Ajuntament ens ajudés una mica més. Demanem que les institucions siguin sensibles", va dir abans de deixar clar que la junta que presideix "no estirarà mai el braç més que la màniga".

Entre l'alcaldessa i el president va parlar també l'exalcalde, exdirectiu i exjugador unionista Jordi Masquef, actual responsable d'esports de la Diputació de Girona. Masquef va dirigir "un missatge d'unitat davant de tantes veus autoritzades com hi ha avui a la sala". "La Unió és un club referent a la nostra demarcació i té el suport de la Diputació".

Agnès Lladó va recollir el guant, no sense abans recordar la seva doble condició d'alcaldessa i sòcia de tota la vida de la Unió Esportiva. "L'Ajuntament estima la Unió de la mateixa manera que la Unió estima l'Ajuntament", va dir amb veu ferma. "La creació de la secció de futbol femení ens omple de satisfacció", va assegurar abans de lamentar, com també ho havia fet Bardalet, que no hi hagués representació dels equips de noies a la sala. "La història d'aquest club és la història d'aquesta ciutat", va finalitzar Lladó. Alcaldessa i President van mantenir una llarga conversa a peu de taula quan va acabar l'acte.

Abans de l'acte, el club va fer la presentació oficial del jugador mexicà Carlos Treviño, nova incorporació per al primer equip de Tercera Divisió.