Històric del bàsquet estatal -es va estrenar a la LEB l'any 2002 amb el llavors Cantàbria Lobos i ha passat per un grapat d'equips ACB (Múrcia, Granada, Valladolid, Joventut, Estudiantes...)- l'escorta argentí Fede Van Lacke semblava que s'havia retirat a final de la temporada passada jugant amb el Guipúscoa, també d'ACB, ja amb 39 anys. Van Lacke, però, continua vivint al País Basc i, mentre valorava si la seva retirada era definitiva o no, s'entrenava amb el Juaristi. I, al final, ni retirar-se ni fitxar per cap més equip. L'exinternacional amb la selecció argentina acabarà el curs amb l'equip d'Azpeitia, amb qui ja va debutar la setmana passada fent vint punts, en només 26 minuts, en la victòria contra el Menorca (74-70). La incorporació de Van Lacke és la gran aposta del Juaristi de cara a una fase d'ascens a LEB Or a la qual els bascos, després de ser campions de Copa eal desembre en derrotar el Bàsquet Girona, van entrar amb un balanç complicat amb només tres victòries (ara quatre sumant la del Menorca).

«És l'únic equip dels que ens enfrontarem a la segona fase que coneixem, perquè ens els vam trobar a la final de Copa, i sabem que tenen jugadors que poden agafar grans ratxes anotadores com la de Reaves aquell partit, i jugadors espanyols que els complementen molt bé», apunta Albert Sàbat, tot recordant la derrota en la final de la Copa LEB Plata, jugada a partit únic a la pista del Juaristi, on una extraordinària ratxa d'encert a la segona meitat de Spencer Reaves (21 punts) i del seu compatriota Jakob Lawrence (20) van acabar deixant el projecte de Marc Gasol sense el seu primer títol.

Ara, poc més de dos mesos després d'aquella final d'Azpeitia, els dos equips es tornen a trobar en una segona fase de la competició que, per part dels gironins, va començar amb una contundent victòria a Santander. «Arribem amb molta confiança després de guanyar el primer partit de la segona fase fent un gran partit a Santander en una pista complicada i tenim ganes de mantenir la línia aquí a casa», detalla Albert Sàbat, que, tot i jugar-se en dimecres, «animo a tothom que vingui a Fontajau perquè per nosaltres és molt important que ens animin i que estiguin al nostre costat».