Segueix-nos a les xarxes socials:

David Valero dona la gran sopresa a la prova de ciclisme BTT a Tòquio

El gironí Jofre Cullel ha quedat en quinzena posició

David Valero dona la gran sopresa a la prova de ciclisme BTT a TòquioEuropa Press

La segona medalla espanyola en els Jocs de Tòquio ha arribat, de forma tan brillant com inesperada, del circuit de bicicleta de muntanya, on el granadí David Valero ha anat guanyant posicions, després d'una complicada sortida, fins a grimpar al tercer esglaó del podi. El ciclista de Santa Coloma de Farners, Jofre Cullell, ha quedat en quinzena posició.

Valero, un gegant d’1,90 d'alçada i 32 anys, ha regalat a l'equip olímpic espanyol la seva segona medalla a Tòquio, després de la plata obtinguda per la taekwondista madrilenya Adriana Cerezo.

Del lloc 35 en la primera de les set voltes al circuit fins a la medalla, tal ha estat la remuntada que ha protagonitzat el ciclista de Basa, que ha patit ensopecs en el tumult de la sortida i ha començat la carrera molt retardat.

Ningú comptava amb ell com a possible medallista a Tòquio, com tampoc estava en els pronòstics el seu ara mentor, Carlos Coloma, a Rio 2016 -i després va ser bronze-, però el gran cop del granadí s'ha cuit a foc lent, com a colofó d'una llarga i coratjosa recuperació.

Per moments, sobre el dur i tècnic circuit japonès, Valero ha arribat a tenir el millor ritme de tots, d'aquí ve que anés caçant als seus rivals, un darrere l'altre. L'últim, el suís Nino Schurter, una llegenda viva de la bici de muntanya (una vegada campió olímpic i vuit mundial), al qual ha arrabassat la medalla de bronze per només vuit segons.

En el quilòmetre 25 el títol ja estava assegurat per al multifacètic britànic Thomas Pidcock, que s'ha escapat en el cinquè gir, però ha estat en aquest punt on Valero ha arribat a l'altura del reduït grup que es jugava les altres dues medalles.

Malgrat l'enorme desgast de la remuntada, Valero encara ha tingut forces per a deixar enrere a Schurter, al francès Victor Koretzky, al neozelandès Anton Cooper i al romanès Vlad Dascalu, evitant un atzarós esprint.

Per davant del granadí, només Pidcock i Flueckiger. Espanya se li havia quedat petita a Valero, després de conquistar cinc títols nacionals en els últims anys. A Tòquio s'ha consagrat entre els grans, aprofitant la plaça vacant que ha deixat la primerenca caiguda del gran favorit, el belga Mathieu Van der Poel, quatre vegades campió mundial de ciclocròs.

Fins a aquests Jocs de Tòquio, Valero només havia fet dos podis internacionals: el 2017 va ser segon a la Copa del Món de Nove Mesto (R. Checa) i a l'any següent tercer a l'Europeu de Glasgow.

Valero inscriu el seu nom en la reduïda llista d'espanyols que han guanyat medalla olímpica amb bicicleta de muntanya. El primer va ser José Antonio Hermida, plata a Atenes 2004, i el segon Carlos Coloma, bronze a Rio 2016.

Prem per veure més contingut per a tu