“Si el Barça fos SAD seria causa de dissolució. A l'abril no podia continuar operant perquè no hi havia caixa“. Així de contundent s'ha mostrat Ferran Reverter, el CEO del Futbol Club Barcelona, en l'exposició de la 'due diligence' financera sobre la gestió econòmica del club. “És un exercici de transparència poques vegades vist en un club”, ha dit l'executiu, abrigallat pel president Joan Laporta i alguns membres de la junta directiva, tots ells presents en el Auditori 1899 del Camp Nou. “La documentació que necessites per a certificar alguns assumptes ha estat molt difícil de trobar”, ha argumentat Reverter per a explicar la tardança a presentar la due diligence.

“Hem analitzat el tancament del 18-19, de la 19-20 i els nou mesos fins al 2021. Hem mirat els contractes més importants. I col·locant especial èmfasi en com estava la situació al març”, ha comentat Reverter, precisant que "la 'due diligence' pren la foto fins al 17 de març".

“Hem trobat en aquesta 'due diligence' algunes coses que ens han obligat a fer un 'forensic' en l'Espai Barça, compres, contractes i comissions de jugadors”, ha revelat indicant que aquest procés “no s'ha acabat encara sinó en les pròximes setmanes pel que després es prendran decisions”.

“Si el club fos una SAD seria causa de dissolució”, ha admès el CEO, recordant que el club estava en fallida perquè “hi havia dificultats per a pagar les nòmines. No podíem pagar al mes següent pagar als nostres treballadors. A més d'un deute de 1.350 milions d'euros. Hi havia incompliment amb els bancs, amb la Lliga, la UEFA i els estatuts. Hem tingut molts problemes per a inscriure als nostres jugadors”, ha dit Reverter.

“Hem trobat un Camp Nou precari. Hi havia més de 900 patologies en l'estadi, 124 d'elles urgents. Urgents vol dir crítiques. S'ha parlat poc de la ciutat esportiva, dels camps d'entrenament, hem hagut de canviar el camp 4, 5, 6 i ara el 7 i el 9. I el projecte Espai Barça totalment infravalorat. No estava tancat”, ha indicat Reverter, denunciant la gravetat dels problemes. “Haurem de canviar la tercera gradería. Estava molt mal dimensionat en temps i en import. Es pensava acabar en el 2021. Parlaven de 600 milions i tots sabem que estan a punt si es fes 35 estadis o s'han fet. I el preu mitjà és de 900 milions”.

Reverter ha dit que s'han trobat “un club parat”. I tan greu és que a l'“abril no podia continuar operant perquè no hi havia caixa” a conseqüència de la mala gestió de Bartomeu, a qui no ha citat en el primer quart d'una didàctica exposició del nou CEO del club.

"El Barça assumeix en quatre jugadors una massa salarial de 1.000 milions d'euros. I per cada temporada estem parlant de 300 milions, més que el pressupost de la Juventus", ha indicat recordant que el club va fitxar tres dels cinc jugadors més cars de la història: Dembélé, Coutinho i Griezmann. Encara que l'executiu no va citar a cap d'aquests jugadors.

"Les comissions dels jugadors són un 5% o un 10% com a màxim, però mai un 20 o 33%. Es tenia una massa salarial no sostenible, entre un 25% i un 30% superior a la dels altres equips", ha requerit Reverter, revelant que les negociacions amb els futbolistes per a "rebaixar els seus salaris són molt, molt, molt complexes".

En aquest sentit, el Barça s'ha trobat amb "la piràmide invertida" perquè els jugadors veterans cobren molt al final dels seus contractes, mentre els joves no el poden fer a l'inici del seu projecte. "Hi ha hagut falta de control i de gestió", ha recordat Reverter, acurat en l'elecció de les paraules, sense citar a Bartomeu. Ni a cap altre directiu.

"La falta de control provoca el trossejament de factures. Es dóna per dos motius: el primer és clarament per a evitar el control, tenim cas d'I3 Ventures i de l'Espai Barça i per un tema d'operativa. Quan un club no funciona, la gent es busca la vida pel que es crea encara més confusió. Hi ha estructures duplicades".

En aquest aspecte, el CEO del club ha explicat que "les despeses s'han disparat en un 35% aprofitant el desordre que es vivia en el club".