Aleix Espargaró (Aprilia RS-GP) va dominar a la lluita per la «pole position» del Gran Premi de Catalunya de MotoGP, en una jornada de domini italià en la resta de categories, amb els millors temps de Celestino Vietti (Kalex) en Moto2 i Dennis Foggia (Honda) en Moto3. El rosinc Maverick Viñales va marcar el vuitè millor registre a MotoGP, mentre que el gironí Albert Arenas sortirà cinquè a Moto2, després que a última hora el desbanquessin de la primera línia de la graella.

Aleix Espargaró celebra la «pole» amb els mecànics d’Aprilia i la seva família. | EFE/ANDREU DALMAU

Espargaró va confirmar la seva superioritat amb la segona «pole position» de la temporada i un nou rècord absolut del circuit, que va batre fins a dues vegades, primer en la tercera tanda lliure i després en la classificació, per aconseguir la seva segona «pole» de l’any i la quarta de la categoria, amb un temps d’1:38.742, a tan sols 31 mil·lèsimes de segon d’avantatge sobre l’italià Francesco «Pecco» Bagnaia (Ducati Desmosedici GP22) i ja més de dues dècimes sobre el vigent campió del món i líder del mundial, el francès Fabio Quartararo (Yamaha YZR M 1).

El pilot d’Aprilia va deixar clara la seva fortalesa en dominar també la quarta i última tanda d’entrenaments lliures després d’haver dominat les anteriors, encara que ho fes amb un registre un segon més lent que en les tandes vàlides per a la classificació oficial, en la qual el primer líder va ser l’italià Bagnaia, al qual després va succeir l’espanyol Jorge Martín i el líder del mundial Fabio Quartararo, amb Aleix Espargaró, tercer, a només dotze mil·lèsimes de segon del francès i amb els sis primers classificats en una diferència de noranta mil·lèsimes de segon.

Quartararo va aconseguir un millor temps d’1:39.055 per doblegar a Bagnaia i Espargaró, però l’italià encara va completar un nou gir en 1:38.742 que era nou rècord de la «pole position», encara que per darrere també venia a ritme de rècord Aleix Espargaró, que va parar el crono en 1:38.742, que era rècord absolut en batre també el registre que havia protagonitzat al matí i que encara el podia intentar una vegada més el pilot de Granollers, però es va colar en una traçada i va haver d’avortar aquest intent.

Bagnaia ho va intentar en la seva última volta, però per 31 mil·lèsimes Aleix Espargaró va aconseguir la «pole position» per davant de l’italià i dels francesos Fabio Quartararo i Johann Zarco. El company d’Espargaró a Aprilia, el rosinc Mavreick Viñales, va obtenir un meritori vuitè lloc, després de superar la Q1.

En Moto2, l’altre pilot gironí del «paddock», Albert Arenas, va disputar els millors entrenaments de la temporada. EL pilot de GasGas sortirà cinquè, després que en els últims minuts els rivals el fessin fora de la primera línia. Tot i això, Arenas té possibilitats de fer podi avui a Montmeló. Des de la «pole» sortirà Celestino Vietti, que va pispar el primer lloc a Aron Canet, després de seguir la roda del nord-americà Joe Roberts (Kalex) , que sortirà tercer. L’italià va signar la segona «pole position» de la temporada, després de Qatar, i la tercera de la seva carrera esportiva per tot just vuit mil·lèsimes de segon, 1:43.823 enfront d’1:43.831 de l’espanyol i amb el nord-americà a 178 mil·lèsimes de segon.

El seu compatriota, Dennis Foggia (Honda), va aconseguir la segona «pole position» de la temporada en Moto3, amb un temps d’1:48.290 amb el qual va avantatjar en 138 mil·lèsimes de segon al turc Deniz Öncü (KTM) i en gairebé dues dècimes i mitja a l’espanyol Izan Guevara (GasGas), en tant que el líder del mundial, el també espanyol Sergio García Dols (GasGas) va acabar setè a 439 mil·lèsimes de segon.