Arnau Sala i Xumetra s’enfronten al seu passat blanc-i-vermell

El tècnic i el davanter de l’Escala es veuran les cares aquest diumenge amb el filial del Girona després de triomfar al club de Montilivi

Els jugadors i membres del cos tècnic de l'Escala amb passat blanc-i-vermell.

Els jugadors i membres del cos tècnic de l'Escala amb passat blanc-i-vermell. / BASILI GIRONÈS

Tatiana Pérez

Tatiana Pérez

Res més capritxós que el destí. Fa uns anys defensaven els colors blanc-i-vermell fins al final i ara, en canvi, tenen uns altres interessos amb el blaugrana com a prioritat. L’històric ascens de l’Escala a Tercera Federació ha generat un nou derbi a la categoria: el Girona B-L’Escala, que es disputarà aquest diumenge a Riudarenes (12.00 hores). N’hi haurà més, tenint en compte que l’Olot i el Peralada completen els quatre equips gironins que hi competeixen. Un derbi sempre és un derbi, i això fa ser-lo especial. Però encara ho serà més tenint en compte que més d’una desena de membres (13) del conjunt escalenc tenen passat al club de Montilivi.

Els més destacats són Arnau Sala i Jordi Xumetra. L’entrenador i el davanter de l’Escala van triomfar al club de Montilivi. El tècnic va jugar amb el Girona a Tercera Divisió i més tard va ser el segon de Raül Agné (2007-09), aconseguint l’ascens a Segona Divisió tot i «haver-nos de comprar nosaltres les pilotes per entrenar», a part de dirigir el filial. Mentre que la bala de l’Estartit també va formar part d’aquell Girona que tot just començava a fer-se un lloc a la LFP. Però no són els únics.

Hi ha una desena de jugadors del conjunt altempordanès que tenen o han tingut vincle amb el Girona, entre els quals hi ha Ivan Amoedo. El migcampista gironí va formar-se al futbol base blanc-i-vermell, on va estar-s’hi catorze temporades. O els cedits Pablo Calvete, Iker García i Jordi Bas.

«És un partit diferent, però no deixa de ser un derbi contra un filial. Crec que serà especial, sobretot, pels tres jugadors que tenim cedits perquè voldran demostrar que poden estar allà», comenta Sala. Per la seva part, Xumetra també diu que Calvete, García i Bas «voldran mostrar-se i reivindicar-se»: «Tindrem jugadors dolguts o amb l’espina clavada de no continuar al Girona».

Arnau Sala dirigint un entrenament de l'Escala.

Arnau Sala dirigint un entrenament de l'Escala. / BASILI GIRONÈS

Segons l’entrenador de l’Escala, el Girona B de l’actualitat no es pot comparar al filial que ell va portar -també va ser el tècnic del Peralada quan hi havia l’acord de filiació. «La temporada 2016-17 teníem l’objectiu de pujar i al final ho van facilitar els despatxos. Pujar continua sent l’objectiu en l’actualitat, però els nanos són molt joves perquè prioritzen la formació i pot ser un handicap», explica. Sala considera que «seran un equip molt fort a casa i estic convençut que milloraran perquè tenen qualitat de sobres». En aquest sentit, demana al seu equip «ser capaços de dominar i generar ocasions» per poder estrenar el caseller de punts després d’haver encaixat dues derrotes.

Xumetra no li dona importància als resultats perquè «les sensacions en el dia a dia són bones i hem d’adaptar-nos a la categoria»: «Som nous. De mica en mica. L’entrenador ens està ajudant molt i els que tenim més experiència també intentem guiar als més joves. Hi ha una harmonia molt maca al vestidor. L’ambient que tenim és la pedra angular. Tard o d’hora, arribaran les victòries».

Xumetra continua gaudint del futbol a punt de fer 38 anys.

Xumetra continua gaudint del futbol a punt de fer 38 anys. / BASILI GIRONÈS

A punt de fer 38 anys, Xumetra va convèncer-se per la proposta que li oferien el director esportiu Toni Sánchez i Sala a l’Escala. I això que va plantejar-se molt seriosament la retirada, després de finalitzar la seva etapa a l’Olot amb el descens a Tercera Federació. «Vaig estar un temps que no volia saber res del futbol. Vaig acabar saturat mentalment. A poc a poc em van entrar les ganes i la seva trucada em va alegrar perquè realment no tenia ganes de plegar. Jugar a prop de casa ha ajudat», reconeix.

De moment, la bala de l’Escala correrà per estona. «He aconseguit rebaixar una mica la pressió i l’exigència amb els companys. Evidentment que n’hi ha d’haver a Tercera Federació, però no als nivells als quals estava acostumat». I és que Xumetra no jugava a Tercera des de feia més de quinze anys quan va aconseguir l’ascens a Segona B amb el Girona el curs 2006-07. Abans, també havia passat per la FE Figueres.

En el seu cas particular, Amoedo manifesta que «per mi jugar contra el Girona sempre és especial perquè hi vaig estar catorze anys, des de prebenjamí fins arribar al filial». S’ha enfrontat al Girona B vestint la samarreta del Peralada i de la Pobla, i ara ho farà amb la de l’Escala. «Al principi se’m feia estrany, però és el què toca. Nosaltres necessitem començar a sumar de tres i anirem a Riudarenes a guanyar. Ara bé, la Lliga és molt llarga i no hem de fixar-nos en com comença sinó en com acaba. En enfrontem a un equip molt exigent amb ganes i garanties. Seria ideal guanyar el derbi», conclou.

Subscriu-te per seguir llegint