Un final de pel·lícula per a Marc Gasol

El president del Bàsquet Girona anunciarà demà a la tarda (18h) el seu futur, que passaria per la retirada, en un acte als cinemes Texas de Barcelona

Marc Gasol

Marc Gasol / David Borrat/EFE

Jordi Roura

Jordi Roura

Una carrera de cine, mereix un final de pel·lícula. I potser per això Marc Gasol ha escollit els històrics cinemes Texas de Barcelona, on aquests dies encara s’hi pot veure El mestre que va prometre el mar i Saben aquell, per revelar demà, a les 18h, el seu futur, que si no hi ha cap canvi de plans d’última hora, passaria per la retirada com a jugador. Gasol no juga des del 24 de maig, en l’última jornada de la lliga regular de la temporada passada. Va ser aquell partit contra el Baskonia on tot i la derrota (70-75), l’equip que aleshores dirigia Aito Garcia Reneses va celebrar amb l’afició de Fontajau la permanència matemàtica a l’ACB que ja s’havia assegurat una setmana abans a Saragossa. Era el seu duel número 163 a la màxima categoria espanyola, repartits entre el Barça que l’havia vist créixer (59), l’antic Akasvayu (74), on va explotar abans de marxar als EUA per triomfar a l’NBA, i el «seu» Girona (30), que ell mateix va crear el 2014 com a escola de bàsquet i que el gloriós 19 de juny de 2022 tornava a situar la ciutat a l’elit del bàsquet masculí, 14 anys després del naufragi de l’antic club.

Des d’aquell dia, Marc Gasol té pendent de respondre la pregunta. La gran pregunta: «I ara què?», el que ell mateix retòricament es qüestionava ahir a les xarxes socials després de penjar un vídeo d’un minut i mig on se’l veia al vestidor, amb els jugadors del Bàsquet Girona, pels passadissos de Fontajau, en un despatx amb fotos seves i títols, i tot sol en una cabina damunt d’un dels marcadors de fons, amb el pavelló a les fosques fins que, de cop, s’obren els llums, com si seguís desfullant la margarita. De fons s’escolta la seva veu quan a l’estiu va explicar, en una entrevista als mitjans del club, que encara no havia pres cap determinació: «El que és segur és que no començaré la temporada. M’està costant molt prendre la decisió, quan t’hi enfrontes no és tan senzill». El vídeo s’acaba amb personalitats com Pau Gasol, Ricky Rubio, Sergi Llull, Sergio Scariolo, Svetislav Pesic o Fernando San Emeterio, entre d’altres, preguntant-li «i ara què?». 

La publicació va generar moltes interpretacions i va deixar a l’aire fins a aquesta tarda la decisió final. Ja la setmana passada, quan es va fer a Fontajau la presentació de Fotis Katsikaris com a substitut de Salva Camps a la banqueta del Bàsquet Girona, Gasol havia anunciat que a finals de mes es pronunciaria sobre si es retira o segueix jugant. El vídeo a les xarxes va ser el primer pas, una mica com havia fet el seu dia Antoine Griezmann amb La decisión el 2018, quan per sorpresa va anunciar que es quedava a l’Atlètic per comptes de fitxar pel Barça. Poc després l’encara pivot en actiu convocava una roda de premsa per aquesta tarda a Barcelona a través d’una de les agències de comunicació més potents d’Espanya: Interprofit. Per una vegada, perquè sempre ha proclamat el seu amor per la ciutat i ha demostrat amb fets les seves paraules, potser Girona se li quedava petita.

La carrera de Marc Gasol destaca per les 13 temporades consecutives a l’NBA en les quals va aconseguir l’anhelat anell de campió el 2019 amb els Toronto Raptors. El de Sant Boi va disputar als EUA 990 partits de temporada regular i play-off en tres franquícies, Memphis, Toronto i Lakers. Abans de creuar l’Atlàntic havia debutat a l’ACB amb el Barça, però no va explotar fins els dos anys a Girona (2006/08). Sempre ha estat agraït a la ciutat i per això el 2014 va fundar una escola de bàsquet, embrió de l’actual Bàsquet Girona que ell, des de la pista, i jugant a la LEB Or, va contribuir a dur on és ara, i d’on no se’n vol moure: l’ACB. Si avui confirma la retirada, haurà complert un altre desig: fer-ho a l’equip de la ciutat que porta al cor.

Subscriu-te per seguir llegint