Montserrat Juvanteny, Girona.

L'Escala i l'Avi Xaxu, sobrenom amb el que era i és conegut el músic escalenc Josep Vicens i Juli, estretament van lligats. Xaxu es va inspirar en nombrosos racons d'aquella vila altempordanesa on va néixer i va morir, i els sardanistes escalencs van adoptar el nom del músic per la seva entitat.

Ara, quan estan a punt de celebrar el XXX aniversari de l'Agrupació Sardanista, dediquen un record a l'Avi Xaxu.

Així pel dissabte 19 d'abril, s'han programat un seguit d'actes que s'iniciaran a tres quarts d'onze del matí amb una ofrena floral a la tomba del músic i continuaran amb la descoberta d'una placa a la seva memòria, al carrer de l'Església, 1, on va nèixer el músic.

L'accent musical el posarà la Principal de Banyoles i el Cor Indika en el mateix indret, i a la tarda la plaça de la Sardana, a la platja, on habitual i històricament s'han ballat les sardanes a l'Escala, serà l'escenari d'una nova audició de la Principal de Banyoles. La festa es clourà a les vuit del vespre amb un ofici solemne a l'església par?roquial en record de l'Avi Xaxu.

Barber i músic

Josep Vicens i Juli va néixer a l'Escala el 14 de gener de 1870 i va morir a la mateixa vila el 19 d'abril del 1956.

A finals del segle XIX va fundar al seu poble la cobla de Baix, més tard l'Aliança i, el 1906, juntament amb Dolfo Tassis, fundarien La Principal de l'Escala, cobla de la que Xaxu va ser director i hi va actuar fins al 1918. La família es traslladà a Malgrat de Mar el 1921 i allà el músic va crear La principal de Cella i La Principal de Tordera.

L'any 1930 retorna a terres gironines, s'instal·la a la ciutat de Girona i funda aquí la cobla Xaxu. Per guanyar-se més bé la vida, Josep Vicens feia de guardaagulles al tren petit de Sant Feliu de Guíxols. L'any 1939 marxa a França exiliat i el 1941 retorna a l'Escala.

Xaxu és autor de més de sis centes sardanes.

Una característica especial d'aquest autor es que l'instrument que emprava per compondre era la guitarra.