Un programa d'humor emès fa gairebé un mes al primer canal de la televisió pública basca ETB-1 presentava els espanyols com a «fatxes» i «pagerols», fet que ha provocat una polèmica que pot acabar en els tribunals.

El programa Euskalduna naiz, eta zu (Sóc basc, i tu...) va ser emès el 8 de febrer i ahir va ser criticat pel mateix Govern basc, alguns partits i el col·lectiu de víctimes del terrorisme Covite, després que hagi adquirit una important rellevància pública a través d'internet.

L'emissió polèmica comença amb una pregunta: «Com són els espanyols?» i a continuació s'afirma que als euskalduns els venen els «quatre prototips: fatxa, taujà, choni i progre» . Després apareixen diversos convidats, com esportistes, actors o membres de col·lectius socials, que fan afirmacions com que per a ells «Espanya és traumàtica», l'associen a «opressió» i un d'ells cita que va veure a internet que es va triar aquest nom perquè el de Mongòlia «ja estava agafat» .

També se'ls pregunta per alguns símbols, com la bandera, davant la qual cosa alguns entrevistats diuen que els fa «fàstic» .

Unió del Poble Navarrès (UPN) i Covite han anunciat que portaran aquest polèmic programa als tribunals i a la Comissió Europea.