El programa d'ETB amb insults als espanyols ha arribat als tribunals després de les denúncies de PP i UPN i ha esquitxat la pel·lícula El guardián invisible, l'equip de la qual s'ha desvinculat de l'actriu Miren Gaztañaga, encara que això no ha impedit crides a boicotejar el film. El programa Euskalduna naiz, eta zu... (Sóc basc, i tu...) -en el qual va participar Gaztañaga- va ser emès el 8 de febrer però la polèmica en titllar de «fatxes» i «paletos» els espanyols ha sorgit aquest cap de setmana, quan una versió resumida ha començat a circular per internet. Des de llavors les xarxes socials han animat a boicotejar l'adaptació cinematogràfica del llibre de Dolores Redondo, estrenada divendres passat.

Ahir, la mateixa Redondo, -guanyadora de l'últim Premi Planeta- el director del film, Fernando González Molina; la protagonista, Marta Etura, i les productores Atresmedia Cinema, Nostromo Pictures i DeAPlaneta es van desmarcar de Gaztañaga i van rebutjar «qualsevol insult i falta de respecte» als espanyols. A més, en un comunicat, l'actriu demana «disculpes» i explica que el plantejament del programa era abordar «estereotips» des d'un enfocament humorístic, per la qual cosa els seus comentaris no representen el que realment pensa.

Gaztañaga, que es confessa «molt aclaparada i trista», admet que «ha pogut resultar particularment desafortunat» abordar els estereotips «en format d'entrevista personal i no com a part d'una sèrie d'esquetxos o programa de ficció, com se sol fer habitualment sense que es generi tanta polèmica». «Mai ha estat la meva intenció ferir ni ofendre ningú», assevera la intèrpret, que demana disculpes als ofesos per aquest «malentès que ha sorgit, també en part, a través de la manipulació i descontextualització d'un material audiovisual». Malgrat la crida al boicot, El guardián invisible ha recaptat en els seus primers tres dies a la cartellera 1.200.000 euros, entrant directament en la tercera posició dels films més taquillers del cap de setmana.

A partir d'ara la polèmica tindrà una vessant judicial, ja que a Navarra UPN i el PP han presentat sengles denúncies per entendre que el contingut del programa pot «incitar a l'odi a Espanya i els espanyols» i conculcar el respecte a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge, entre d'altres. El Sindicat Unificat de Policia (SUP) ha instat per la seva part la Fiscalia de l'Audiència Nacional a investigar el programa, amb «expressions que clarament ataquen persones, motivats únicament per la seva nacionalitat, en aquest cas l'espanyola», cosa que està penat pel Codi Penal.

La cadena es disculpa

EiTB ja s'ha disculpat per l'emissió d'Euskalduna naiz, eta zu... i ha anunciat que prendrà les «mesures oportunes de control per evitar que es puguin emetre continguts ofensius». La cadena pública considera, però, que la versió resumida que circula per la xarxa ofereix un resultat «distorsionat», que fa que «s'aprofundeixi en la confrontació».

Davant la tempesta política desfermada pel programa, el lehendakari va assenyalar ahir que «fa seu» el «sentiment d'ofensa» generat en molts ciutadans espanyols i «també» bascos, tot i que no es va voler pronunciar sobre la petició de cessament d'Iturbe.