El contingut sexista i xenòfob d'un sondeig llançat en un programa de la cadena de la televisió pública RAI1, en el qual s'enumeraven els motius pels quals «una dona de l'Est (d'Europa) és millor que una dona italiana», ha desencadenat crítiques entre l'opinió pública i reaccions polítiques, portant a la corporació pública del país transalpí a anunciar la cancel·lació del format.

Dissabte passat, a la secció Parliamone del programa La vitta in diretta, un espai dedicat a les famílies, la seva presentadora, Paola Perego, va oferir una llista de «motius per triar una parella de l'est d'Europa», davant el fet que «cada vegada més italians es casen amb estrangers», com afirmava un dels subtítols del programa.

Entre els motius de la llista, un total de sis, s'argumentava: «Que siguin sempre sexis, res de xandall ni pijames»; «Perdonen la infidelitat»; «Estan disposades a deixar-se manar pels seus homes», «són mestresses de casa perfectes» o «no ploren». Tots aquests motius apareixien sobre el subtítol «Des de l'est: lladres de marits o esposes perfectes?», que la presentadora va llegir afirmant que estaven agafats d'internet.

Les reaccions a les xarxes socials de diversos espectadors del programa no es van fer esperar, però les explicacions de la cadena no van arribar fins ahir «Demano excuses a tots pel que he vist i escoltat a Parliamone Sabato», va escriure en xarxes socials el director de la cadena RAI1, Andrea Fabiano. Poc després, i davant l'allau de crítiques rebudes també per part de nombrosos polítics i associacions socials, la cadena va anunciar en un comunicat que cancel·lava indefinidament el programa. La cadena també ha iniciat una investigació interna.