Begur es va convertir ahir en ciutat gitanera a proposta de l'Agrupació de Colles de Balls de Gitanes del Vallès, que va envair el municipi amb 460 balladors de 32 colles de quinze viles vallesanes. Els balladors, de 3 a 84 anys, van fer demostracions de diverses danses populars molt antigues a les places Lluís Esteva i Cruañas, de l'Església i de la Vila, sota la música de la Cobla Baix Empordà, dirigida pel mestre Joan Ruiz. L'acte folklòric va ser presidit per Llorenç Solà, president de l'associació, i l'alcalde del municipi, Joan Loureiro.

La festa va començar a les 10 del matí amb la concentració de tots els balladors a la plaça Forgas, on dissabte algunes colles ja van fer algunes demostracions de danses populars catalanes. Mitja hora més tard, es va iniciar la cercavila dels balladors, amb els personatges dels Balls de Gitanes: els Diablots, el Capità Cavall, els Nuvis i els Avis. A les 11 hores es va fer la recepció oficial i lectura del Manifest, abans d'iniciar seguidament els balls, amb les colles repartides entre les tres places, començant pel ball de l'Homenatge.

D'aquesta manera, Begur pren el relleu a la ciutat de Perpinyà, on es va celebrar l'any passat l'esdeveniment, com a Ciutat Gitanera de Catalunya. «Són danses vigents, vives, vistoses i vigoroses», va explicar un dels responsables de l'acte.