El festival Temporada Alta estrenarà avui al Teatre Municipal de Girona la versió catalana de l'èxit internacional de l'argentí Claudio Tolcachir L'omissió de la família Coleman, que del 26 d'octubre al 9 de desembre farà estada al Teatre Romea de Barcelona.

És la primera vegada que Tolcachir es posa al capdavant d'una producció estrangera de l'espectacle, que des que es va estrenar el 2005 ja han vist més de 265.000 espectadors en unes 2.000 funcions, en una vintena de països.

El director argentí, acompanyat pels actors de la versió catalana, va explicar ahir en roda de premsa que el projecte va començar a prendre forma gràcies a la «unió gairebé sagnant» entre la seva companyia, Timbre 4, i el festival Temporada Alta.

De la seva banda, el director d'aquest esdeveniment, Salvador Sunyer, va destacar que des de sempre han intentat que «artistes de fora treballin amb artistes d'aquí» i, a més, va defensar que el fet que aquesta «comèdia negra» arribi ara a Girona -els dies 19 i 20- i Barcelona és «de justícia poètica, relacionada amb la memòria històrica».

Segons el seu parer, «d'alguna manera quan veus l'obra et dius que això són els néts, encara que no ho sàpiguen, de Margarita Xirgu, l'actriu d'aquí que va marxar a l'Argentina».

L'obra, que a Catalunya ja es va poder veure al Temporada Alta i als teatres Lliure i Borràs el 2010 i 2011, mostra una família, al límit de la dissolució, amb una convivència impossible, amb un pare absent, una mare infantilitzada, fills amb discapacitats i alcoholitzats, i una àvia agonitzant, que és l'única que exerceix una certa autoritat. «Ha estat un desafiament gran, però agradable», va concloure Tolcachir.