El Girona, el Sevilla Atlètic i el Saragossa eren, fins ahir, els tres únics equips de la Lliga 1,2,3 que no havien disposat encara de cap penal a favor aquesta temporada. Els de Machín, després del que va asse­nyalar Figueroa Vázquez a Alcorcón, com a mínim ja poden dir que han disposat d´un xut des dels 11 metres, transformat en aquest cas per Cristian Herrera. Era el 2-1 quan faltaven 13 minuts per al final, un marcador que no es va moure més i va suposar la quarta derrota del Girona en el campionat. L´espera ha sigut llarga, de gairebé set mesos. En total, 20 jornades de lliga, les tres últimes del curs passat i les 17 primers del present, sense cap pena màxima a favor i, en honor a la veritat, sense que tampoc hi hagués la sensació que els àrbitres n´haguessin escatimat cap. La dada encara és més demolidora si hi afegim els quatre partits de play-off de l´anterior temporada, contra Còrdova i Osasuna. Curiosament també ahir el Saragossa va sentir xiular el primer penal a favor. El va transformar Ángel contra l´Oviedo a La Romareda per situar el 2-0. Els d´Agné van acabar guanyant per 2-1. Només el filial del Sevilla segueix sense haver disposat de cap pena màxima.

El penúltim i l´últim penal que ha xutat el Girona tenen un protagonista en comú: Cristian Herrera. El davanter canari havia sigut l´encar­regat de transformar l´anterior pena màxima que havia tingut l´equip a disposició, i també va fer el gol d´ahir a Alcorcón. Aquell darrer precedent se situa en la 39a jornada del curs passat. Era el 21 de maig de 2016 i l´equip anava enratxat a la recerca de la promoció d´ascens a Primera, que va acabar disputant tot i firmar una primera volta molt discreta. El Girona tombava el Mallorca per1-0 i el tècnic dels balears, Fernando Vázquez, deia als vestidors que els havia derrotat un «penaltito». El Mallorca, amb aquella derrota, quedava condemnat a patir per la permanència, que no va poder assegurar fins a la darrera jornada.

El curiós del cas és que el primer penal de la temporada va arribar el mateix dia que Figueroa Vázquez castigava els gironins amb la tercera pena màxima en contra del curs. Dues han acabat en gol (Mata va batre René a Valladolid i ahir David Rodríguez va fer el mateix amb el porter andalús a Alcorcón), mentre que una, la de Scepovic a Getafe amb Bounou sota els pals, va acabar estavellant-se, precisament, a la fusta.

Derrotes per la mínima

El 2-1 de Cristian no va servir per donar cap punt al Girona. Sí que va fer servei en l´aspecte estadístic. Quan semblava que l´equip perdria per primera vegada un partit de lliga per més d´un gol de diferència des de l´abril de 2015 a Las Palmas, la pena màxima va tornar a situar els gironins dins del partit i només amb una diana de desavantatge.

El 12 d´abril de l´any passat el Girona va caure per 2-0 a l´estadi de Gran Canària. Era la jornada 33. Des d´aleshores tots els partits de lliga regular que ha cedit han estat per un marge mínim d´un gol. Aquí caldria ressaltar-hi l´excepció de l´1-4 contra el Saragossa en la tornada del play-off d´ascens d´aquell curs, que va eliminar l´equip de Machín tot i el 0-3 de l´anada uns dies després del pal que va representar l´1-1 contra el Lugo i el no-ascens directe a Primera. En total han estat 68 partits de lliga els que ha disputat el Girona des d´aquell 2-0 a Las Palmas, i continua sense perdre per més d´un gol

.

Machín ha donat dos dies de festa als seus jugadors, que no es tornaran a entrenar fins dimecres. Serà l´hora de preparar el derbi contra el Nàstic, que tancarà el 2016 futbolístic a Montilivi, almenys en partits de Lliga, perquè quedarà encara el Catalunya-Tunísia del 28 de desembre (19.00). El Girona acabarà l´any en ascens directe guanyant i fins i tot un empat, en funció del resultat del Getafe, li valdria per mantenir el segon lloc. Un panorama que no té res a veure al de 12 mesos enrere.