El Girona ja té el central ràpid que cercava

Alexander Callens, peruà de 30 anys, arriba lliure del New York City i signa fins al 2025

Callens ja treballa a la Vinya

Callens ja treballa a la Vinya / Girona FC

Marc Brugués

Marc Brugués

D’avui amb vuit a mitjanit es tenca el mercat d’hivern i el Girona, a diferència d’altres finestres recents, té els deures força avançats. Si la setmana passada anunciava i presentava un fitxatge d’impacte com el de l’ucraïnès Viktor Tsygankov (Dinamo Kiev), ahir va fer oficial el del segon reforç d’hivern, el peruà Alexander Martín Callens (New York City). El central, de 30 anys, i internacional amb el seu país arriba a Montilivi lliure de contracte i signa pel que resta de temporada i dues més (2025). Amb Callens, que ja va començar a treballar ahir a la Vinya, Míchel amplia la nòmina de centrals amb un efectiu d’un perfil diferent del de la resta. Esquerrà, ràpid, agressiu i pesat, en el sentit de carregós pels rivals, l’arribada del peruà completa la nòmina de fitxatges d’hivern del Girona. En principi, no hi ha previst cap moviment més d’entrada, mentre que de sortida, a banda de la cessió de Terrats al Vila-real B, el club treballa per enllestir la rescissió de Samu Saiz. Per la seva banda, Manu Vallejo té la porta oberta i Saragossa i Oviedo com a principals pretendents. 

Callens coincidirà a Montilivi amb Taty Castellanos altre cop

Callens coincidirà a Montilivi amb Taty Castellanos altre cop / New York City FC

Afinals de novembre, Callens va quedar lliure de contracte del New York City -membre del City Group- després de cinc temporades. El peruà hi havia arribat al gener el 2017 procedent del Numància, de Segona, i hi havia arrelat. Capità i un dels jugadors més importants de l’entitat, Callens va tenir un paper decisiu en la consecució del títol de Lliga del 2021, on va marcar el gol decisiu en la tanda de penals de la final contra Portland. En aquell equip hi era també el Taty Castellanos. Durant la seva etapa a Nova York, Callens va ser dirigit per Domènec Torrent i va coincidir amb, a banda de Castellanos, Yangel Herrera i l’excapità gironí, Eloi Amagat. També va jugar al costat de grans llegendes mundials com David Villa i Andrea Pirlo. En total amb el conjunt nord-americà va disputar 193 partits amb els quals va marcar una quinzena de gols. A més a més, arran del títol de la MLS, va rebre les claus de la ciutat per part de l’alcalde de Nova York Bill de Blasio en un dels actes de la celebració per la Lliga.  

Internacional absolut amb el Perú (35 cops), Nascut a Callao i format al Sport Boys del seu país, Callens va fer el salt a Europa gràcies als vistaires de la Reial Societat, que el van captar pel seu planter al 2011. Amb el Sanse va disputar 86 partits, tots a Segona B, i va tenir l’oportunitat de debutar amb el primer equip txuri-urdin en un partit de Copa del Rei contra l’Oviedo al desembre del 2014. Al’estiu del 2015 va fitxar pel Numància, on va jugar una temporada i mitja a Segona Divisió en què va acumular 50 partits a les ordres de Jagoba Arrasate. El tècnic basc el coneixia a la perfecció de les categories inferiors de la Reial. Al mercat d’hivern del 2017 va rescindir contracte amb el conjunt sorià per pujar al vaixell del City Group i incorporar-se a la franquícia del grup a Nova York. Allà s’ha consolidat com a internacional absolut pel Perú i s’ha convertit en un dels millors defenses de la MLS. 

Callens, a Palamós en un Llagostera-Numància

Callens, a Palamós, salta amb Benja en un Llagostera-Numància / LaLiga

Durant la seva etapa a la Lliga amb el Numància, Callens va enfrontar-se dues vegades al Girona amb un balanç d’un empat (1-1) el curs 2015-16 i una derrota a Montilivi (3-0) la temporada següent (2016-17). Mentre Tsygankov ja s’entrena i va viatjar a Vila-real dissabte passat tot i que no va jugar, per veure el debut de Callens, de moment caldrà esperar. Primer perquè el peruà fa dos mesos que no competeix i, segon, perquè no pot ser inscrit a la Lliga fins que el Girona no doni cap baixa. És a dir, perquè pugui ser donat d’alta, caldrà accelerar la rescissió de contracte de Samu Saiz. En aquest sentit, si el madrileny s’entén amb els clubs que el volen, algun de Turquia, entre altres, alliberaria el dorsal 10 a la plantilla, que aniria a parar a Callens. Això faria que un central dugués un número normalment destinat a mitjapuntes o davanters. 

La baixa per sanció de Bueno i la més que probable de David López per dissabte a Montilivi contra el Barça compliquen el panorama defensiu per a Míchel. Res fa pensar que Callens, que ja es va entrenar ahir  a la Vinya, pugui ser titular perquè tant Juanpe com Bernardo, i també Javi Hernández, estan disponibles.