DdeG, Girona.

Girona rebrà 20.000 visitants durant el primer cap de setmana de juliol per la celebració del l'Exposició Mundial de Miniaturisme i Modelisme Històric i Fantàstic, World Expo 2008. L'Exposició Mundial és l'esdeveniment més important en l'àmbit del miniaturisme i el modelisme d'àmbit mundial, i convoca un gran nombre de professionals i aficionats de punts d'arreu del planeta. Això és degut a la seva condició de concurs planetari, que fa que s'hi presentin i exposin un gran nombre d'obres, gran part de les quals inèdites.

L'Exposició Mundial Girona 2008 tindrà com a seu el Palau de Fires i l'Auditori-Palau de Congressos gironins durant els quatre dies que durarà la mostra. El Palau de Fires acollirà una gran fira comercial relacionada amb el sector, ja que s'hi instal·laran fins a cent estands en què s'oferiran tota mena de productes i serveis, amb venda de figura històrica i de fantasia, carros de combat i avions, a més de llibres, gravats, eines, pintures i altres complements vinculats al miniaturisme i el modelisme.

En el marc de L'Exposició Mundial Girona 2008, com en cada edició de la mostra, es celebraran tres concursos de diverses categories: el concurs de figures de categoria històrica, el concurs de figures de categoria de fantasia i el concurs de vehicles militars i avions. A més, també en el context de l'Exposició Mundial Girona 2008 es celebrarà la Copa de les Nacions (World Nations Trophy), que és una competició anual per equips en representació dels seus respectius països.

Per la seva banda, les sales de l'Auditori-Palau de Congressos seran el marc dels actes d'entrega de premis i de la gala de cloenda, a més de les classes mestres, mentre que també està previst celebrar diversos actes al ?car?rer com ara una desfilada dels manaies de Girona, nits temàtiques (Girona Romana, Medieval i Napoleònica) diversos concerts de música clàssica i militar, i una recreació històrica de lluites de l'època napoleònica.

Un congrés d'història

Paral·lelament a la celebració de la mostra, l'organització ha previst que algunes de les figures més destacades del món del miniaturisme i el modelisme imparteixin classes mestres, mentre que del 30 de juny al 2 de juliol, com a prèvia, es celebrarà el cicle de conferències Catalunya, en armes!, relacionat amb la història dels fets d'armes a Catalunya, en què els ponents seran diversos professors d'universitats catalanes.

El cartell de World Expo 2008 és obra de l'artista francès Michel Sáez i representa una escena dels setges de Girona de 1808. En la imatge s'hi representen diversos soldats del regiment Ultònia que defensava la ciutat, d'entre els quals destaca l'abanderat, que també és, gràcies a l'habilitat i el talent de Raül García Latorre, la figura històrica commemorativa de l'Exposició Mundial Girona 2008. García Latorre ha modelat una figura del soldat amb la bandera característica en què cal destacar la presència de les quatre lires de les cantonades, que fan referència als orígens irlandesos del regiment.

Raül García Latorre, un modelista malagueny considerat un dels més brillants del món i també un dels més ben cotitzats, oferirà una classe mestre de modelat i pintura de figures de fantasia en el marc de la mostra.

El logotip de l'Exposició Mundial Girona 2008, que és obra de l'arquitecte gironí i aficionat al modelisme Carles Vaquero, que també és el vicepresident de l'associació El Baluard, és una simbiosi de gran elegància estètica de la silueta del castell de Montjuïc, símbol de la resistència gironina davant l'avenç de l'exèrcit napoleònic i peça clau del sistema de fortificacions de la ciutat, i les ones que simbolitzen els quatre rius que travessen la ciutat, ones que també es troben en l'escut de la ciutat. Els colors emprats, el blanc i el vermell, també tenen un valor simbòlic, perquè també es troben a l'emblema de la ciutat.