El Fòrum Gastronòmic de Girona va homenatjar el xef Santi Santamaria, propietari del restaurant El Racó de Can Fabes de Sant Celoni, que va morir a Singapur el passat dimecres, aprofitant la presència de Xavier Pellicer, la seva mà dreta. Cap de cuina i codirector de l'establiment, Pellicer va oferir una classe de cuina oberta amb tres plats que conformaven part del menú que actualment oferia el restaurant de Santamaria: vieira i papada ibèrica amb pèsols, crema cremada de cranca i el seu famós ravioli de gambes i bolets.

Amb quatre membres del seu equip, Pellicer va recordar que la vieira és el primer plat del menú degustació de Can Fabes, ha explicat Pellicer, mentre que el segon és un dels quals feia temps que li rondava a Santamaria pel cap. «Això és el que realitzàvem a Can Fabes últimament juntament amb en Santi», va indicar el xef. A més va agrair que acceptés canviar la que inicialment havia de ser una classe de Xavier Pellicer davant un reduït grup d'alumnes en una petita aula en el marc del Fòrum Gastronòmic.

El tercer plat mostrat va ser el dels raviolis de gambes amb bolets, un menjar que segons Pellicer ha estat «un punt de revolució», ja que va prescindir de la pasta per fer l'embolcall amb gambes. «Estarà orgullós si ens veu des d'allà dalt», va assenyalar Pellicer. El plat porta fent-se a Can Fabes des de fa 25 o 26 anys i representa l'esperit del que va perseguir Santamaria amb la seva cuina, ha concretat el cap de cuina. «És un mar i muntanya, una cuina de fusió que sempre ens ha agradat al Montseny», va comentar.

«Li dedicarem el plat amb molt amor»

, va finalitzar Pellicer la demostració entre llàgrimes, després de rebre un llarg aplaudiment en oferir la seva creació al cel. El cap de cuina de Can Fabes va concretar que el seu equip continuarà la tasca que va encetar Santi Santamaria. «Tirarem endavant, no ens quedarem aquí; li devem continuar a en Santi», va concloure.

L'aula en l'Auditori de Girona s'ha convertit en l'homenatge central a Santi Santamaria en el marc d'una cita gastronòmica que ja va comptar amb un minut de silenci en memòria del xef de Can Fabes diumenge passat durant la inauguració i un altre ahir en què el protagonista va ser el responsable del restaurant El Bulli, Ferran Adrià, qui mantenia diferències amb el mort pels seus estils culinaris.

Durant tots els dies, un crespó negre ha presidit la pantalla instal·lada a l'Auditori de Girona, que projecta imatges de les sessions de cuina dels millors xefs.