El temporal de pluja i vent que des d'ahir afecta Catalunya ha deixat precipitacions de més de 100 litres per metre quadrat en alguns punts i ha augmentat el cabal del riu Ter, que corre el risc de desbordar-se i inundar les zones pròximes al seu curs.

Segons ha informat la Generalitat, Protecció Civil manté activada l'alerta del pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat), davant la previsió que persisteixin les pluges abundants durant tot el cap de setmana, que podrien deixar acumulacions d'aigua importants especialment a les comarques de Girona i a les Terres de l'Ebre.

De moment, la pluja caiguda en les últimes hores ha deixat 109 litres per metre quadrat en el massís dels Ports, a Tarragona, i 80,6 litres a Mas de Barberans, a la zona del Delta de l'Ebre.

Per a les pròximes hores, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu pluges que podrien superar el llindar dels 20 litres per metre quadrat en trenta minuts a les comarques del litoral i el prelitoral de Catalunya, cosa que podria deixar acumulacions de més de 100 litres per metre quadrat a l'extrem nord i el sud de la comunitat.

Les pluges amainaran aquesta nit per tornar a caure amb intensitat demà al matí, especialment a les comarques de Girona, on és possible que puguin acumular-se més de 200 litres, principalment al Pirineu Oriental i el prelitoral nord.

A causa del temporal, està augmentant el cabal del riu Ter entre Ripoll (Ripollès) i Sau (Barcelona), on es poden superar els 270 metres quadrats per segon.

Per aquest motiu, el Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT) ha avisat als municipis de la riba del Ter del risc que el riu es desbordi i inundi les zona pròximes al seu curs.

També les pluges caigudes al llarg de la passada nit han provocat una trentena de serveis dels Bombers de la Generalitat, cap d'ells greu, consistents la majoria en neteja de calçada, retirada de branques i sanejaments de façanes, així com en treure l'aigua de carrers inundades, principalment a les comarques de Baix Camp (Tarragona) i Vallès Occidental (Barcelona).

Les fortes precipitacions van acompanyades de mala mar, amb onades de més de dos metres i mig d'altura en tot el litoral català, amb més probabilitat a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà (Girona).

També Protecció Civil manté la prealerta del pla Procicat davant la previsió de forts vents en les cotes altes del Pirineu i en zones interiors de Tarragona i les Terres de l'Ebre, on les ràfegues poden superar els 90 quilòmetres per hora.