El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar ahir que participarà en l'acte de la Diada organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i "mnium Cultural. En concret, Puigdemont assistirà a la mobilització que es farà aquest diumenge a Salt. Es tracta de la primera vegada que un president del Govern català pren part en una manifestació independentista de l'11 de setembre. Després que es donés a conèixer la seva decisió, Puigdemont va fer una crida a la participació en la mobilització de la Diada per demostrar al món que «tot està a punt» per poder culminar el procés. «Jo hi seré, com hi he estat cada any, i us encoratjo a ser-hi, a omplir els carrers de les ubicacions on estem cridats per demostrar que cadascú de nosaltres estem a punt, perquè tot està a punt», va apuntar Puigdemont en un vídeo penjat a Twitter.

El president de la Generalitat va demanar manifestar-se «de la catalana manera»; és a dir, de forma democràtica, pacífica, participativa i transversal. «No hi sobra ningú, tots hi som convidats», va afegir. També va subratllar que l'11-S d'aquest any és «especial», ja que ara toca «donar suport a un procés que aquest país necessita per poder tirar endavant». Així mateix, la portaveu del Govern català, Neus Munté, va explicar ahir que Puigdemont ha decidit participar en la manifestació «com qualsevol altre ciutadà» i va considerar que això és «perfectament compatible amb el seu paper institucional com a president». Munté va apuntar que Puigdemont ha escollit Salt perquè és el punt més proper al seu entorn, «defugint tot protagonisme». A més a més, va avançar que tots els membres del Govern participaran en la mobilització excepte el conseller d'Interior, ja que estarà al càrrec del dispositiu de seguretat. Els consellers es repartiran entre els cinc punts de l'acte descentralitzat de la Diada.

En paral·lel, Puigdemont va rebre ahir al Palau de la Generalitat els presidents de les entitats organitzadores de la manifestació: el de l'ANC, Jordi Sànchez, així com el d'"mnium Cultural, Jordi Cuixart. Ambdós van opinar que la participació de Puigdemont reafirma el caràcter transversal d'aquesta cita. Sànchez va considerar que és «indubtable» que la seva decisió «ajudarà a participar aquella gent que pogués pensar que no toca, que potser aquest any no és tan important». «Encara que sigui en qualitat de ciutadà, que un president de la Generalitat -que no deixa de ser-ho mai- digui que hi participarà, vol dir que hi ha motius per ser-hi», va concloure.