El col·lectiu Amics de la Gent Gran va fer ahir una crida urgent a sumar una desena de voluntaris a la ciutat de Girona davant l’augment del sentiment de soledat que pateixen les persones grans, que ja afecta el 70% de la població major de 65 anys.

Amb més d’una trentena de voluntaris a les comarques gironines, l’entitat atén un total de 32 persones grans, majoritàriament als seus domicilis habituals (tot i que en alguns casos també visiten usuaris en residències). «Els oferim acompanyament emocional dues hores a la setmana, sobretot, perquè puguin explicar si els fa mal l’ànima», va explicar la responsable de la delegació gironina de l’entitat, Marina Hortelano. Un cop a casa seva acorden l’activitat que els ve més de gust fer. La més sol·licitada, va especificar, és «sortir a passejar perquè els toqui el sol». A més, l’entitat va alertar que el 41% del col·lectiu ha manifestat un augment del seu sentiment de soledat durant la pandèmia. «Durant la pandèmia vam substituir les trobades presencials per trucades telefòniques, i recordo que ens repetien: no morirem de covid però morirem de pena», va assenyalar. Ara, els voluntaris els detecten una «davallada important». I és que «abans sortien al carrer, es movien i feien activitats, ara els costa molt, estan desanimats», va remarcar.

A banda de Girona, la crida també es va fer extensiva a 13 localitzacions catalanes on l’entitat hi té presència, a partir d’on l’objectiu és sumar un centenar de voluntaris. Es tracta de Tarragona, Reus, L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sabadell, Cornellà de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Mont-Roig del Camp, Vilanova i la Geltrú i Mataró, així com al districte de l’Eixample de Barcelona i la comarca d’Osona.

Durant el 2021, els Amics de la Gent Gran va acompanyar arreu de Catalunya més de 2.700 persones grans gràcies al treball desinteressat de 2.900 voluntaris.